2024. március 29. - Auguszta

Hormonnal növelt tajtermelés

A szarvasmarha növekedési hormonnal növelt tejtermelés csökkentheti a környezeti szennyezést, közölték amerikai kutatók.
2008. július 1. kedd 13:25 - Hírextra
A tanulmány, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban jelent meg, a környezetvédelmi összefüggésekre összpontosít, nem a hormonhasználattal kapcsolatos egészségügyi biztonsági kérdésekre.

A géntechnológia segítségével előállított marha növekedési hormont (rekombináns bovin szomatotropin, rbST) a Monsanto biotechnológiai vállalat fejlesztette ki, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 1993-ban engedélyezte, ám Japánban, Ausztráliában, Kanadában és Európa egy részén tiltják a használatát.Az ellenzők a hormonnak a tehenekre, valamint a tejüket fogyasztó emberekre gyakorolt lehetséges káros hatásával érvelnek.

Dale Bauman a Cornell Egyetem anyagi támogatásával, és Roger Cadynek, a Monsanto kutatójának segítségével készítette a most közölt tanulmányt. A kutatók azt állítják, hogy az rbST hormon által megnövekedett tejtermelődés azzal a pozitív hatással járhat, hogy 1 millió tehenet számítva az Egyesült Államokban, 400 ezer autó káros hatását válthatnák ki, illetve 300 millió fa elültetése járna hasonló mértékű környezeti előnnyel.

A hormon növeli a tehenek tejtermelését, ezáltal kevesebb állat tartására lenne szükség ugyanannyi tej előállításához. Számításaik szerint 1 millió helyett 843 ezer tejelő tehén elegendő lenne. Ezzel megtakarítanának 491 ezer tonna gabonát, 158 ezer tonna szóját, a teljes takarmánymennyiség pedig 2,3 millió tonnával lehetne kevesebb. Emiatt 219 ezer hektárral kevesebb termőföldet vennének igénybe, amivel a talajerózió évi 2,3 millió tonnával csökkenne.

A tanulmány szerint a kevesebb tehén szén-dioxidból 824 millió kilogrammmal, metánból 41 millió kilogrammmal, nitrogén-oxidból pedig 96 ezer kilogrammmal kevesebbet bocsátana a levegőbe emésztése melléktermékeként. Vagyis a marhák csökkenő száma együtt járna az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenésével.

Michael Hansen, az amerikai fogyasztók egyesületének vezető kutatója szerint a számítás első része azon a hibás feltételezésen alapul, hogy ugyanannyi tejet kevesebb takarmánnyal elő lehet állítani. Hansen emlékeztetett arra is, hogy a Monsanto a 80-as évek végén kérvényezte annak feltüntetését, hogy a termék megnövelt takarmány felhasználással készült, ám az FDA elutasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy a cég nem szolgáltatott elég bizonyítékot egy ilyen címkéhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását