2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hazai élelmiszert fogyasztottak az első quebeciek

A hazai élelmiszereket preferálták Kanada első telepesei - derült ki az alapításának 400. évfordulóját ünneplő Quebec nyugati szélén végzett ásatásoknak köszönhetően.
2008. július 1. kedd 17:42 - Hírextra
Jacques Cartier alapította 1541-ben a Szent Lőrinc-folyó partján a négyszáz lelket számláló francia kolóniát. A franciák, akik két telepen éltek, két évvel később kénytelen voltak elhagyni otthonaikat. A települést Roberval francia nemes, Cartier utóda a közösség élén, felégettette. A telepesek közül sokakat az indiánok öltek meg, sokakkal pedig a betegségek végeztek. Hatvan évvel később, 1608 július 3-án Samuel Champlain francia tengerész megalapította az "Új Franciaországot" - olvasható a canada.com című honlapon.

Az egykori telepek közül az elsőt 2005-ben véletlenül, egy építkezés során fedezték fel. Ezen a nyáron három kutatóárkot ástak a környéken, hogy felderítsék a kisebbik település hollétét is. A kormány által 7,7 millió kanadai dollárral (1,13 milliárd forinttal) finanszírozott projekt keretében 1500 méteres körben a talajrétegeket vizsgálják. Az ásatást a nyár végén fejezik be, utána pedig a leletek elemzése következik.

Mint kiderült, Robeval döntése, hogy felégeti a telepeket, konzerválta a leletek jó részét. Eddig vagy fél tucat ház maradványára, kerámia- és üvegdarabkákra, valamint fémtárgyakra bukkantak, beleértve XVI. századi kulcsokat, gyűrűket, s ágyúgolyót.

A legérdekesebb leletek közé az a 2000 különféle mag tartozik, amelyre a régészek az ásatás során kiemelt 7000 liter talaj átmosása után tettek szert. Mint kiderült, 95 százalékuk Európából származik - ez elsősorban kenyérgabona, szőlő, borsó, árpa, lencse, valamint mustármagok. Akadt a leletek között olajbogyó- és datolyamag is.

Az ásatás helyszínén találtak egy kevés kukorica- és napraforgómagot is, ez arról árulkodik, hogy a francia telepesek meglehetősen idegenkedtek az újfajta élelmiszerektől. Ez visszavezethető a kísérletező kedv hiányára, de arra is, hogy a telepesek féltek, nehogy a barátságtalan indián törzsek megmérgezzék őket.

A telepesek étrendje mellett a magvak a házak különböző helyiségének a rendeltetéséről is árulkodnak. Így, ahol sok magra leltek, az konyha, vagy raktár lehetett, a termények teljes hiánya viszont arra utal, hogy ott a telepesek hálóhelye volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását