2024. május 3. - Tímea, Irma

Budapesten ül össze az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége

Budapesten tartja kétnapos közgyűlését az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU). A csütörtökön kezdődő tanácskozás rendezője a Magyar Televízió (MTV).
2008. július 1. kedd 17:47 - Hírextra
Az érintettek MTI birtokába került közös levele szerint sem Fritz Pleitgen elnök, sem helyettese, Boris Bergant nem vállal újabb mandátumot az EBU élén.

"Megtiszteltetés és kiváltság volt, hogy szolgálhattuk az EBU-t a reform kihívásteli éveiben. De reméljük, ez a szakasz, legalább átmenetileg, lezárul az év végével. Mi pedig úgy érezzük, itt az ideje, hogy átadjuk a kormánypálcát egy ifjabb nemzedéknek" - írja említett levelében az EBU első és második számú vezetője.

A hetvenedik életévét három hónappal ezelőtt betöltő, német Fritz Pleitgen 2006 őszén lett a szervezet elnöke, miután négy esztendőn át volt alelnök; nála épp egy évtizeddel fiatalabb szlovén helyettese először 1999 januárjában vette át hivatalát.

Az eseményt szervező Magyar Televízió (MTV) kommunikációs irodája az MTI érdeklődésére közölte, a tanácskozás végig zárt ajtók mellett folyik, és "hivatalosan nem hozzáférhető sem a program, sem a résztvevők listája".

Keddi beharangozó közleményükben ugyanakkor arról tájékoztatnak, hogy a tisztújítás mellett a résztvevők "megtárgyalják a szervezet folyamatban lévő szakmai és gazdasági ügyeit is. Itt születhet döntés új európai televíziós produkciókról is".

Michelle Roverelli, az EBU kommunikációs főnöke az MTI érdeklődésére azt közölte: a vezető tisztségekre pályázókról, a választás módjáról és időpontjáról nem áll módjukban tájékoztatást adni; a pénteki zárónapon közleményben hozzák nyilvánosságra a tanácskozás lényegesebb döntéseit.

Nem indul egyik tisztségért sem Rudi Zoltán, akit (a Magyar Televízió akkori elnökeként) tavaly decemberben választottak be egy évre az EBU - az elnök és az alelnök mellett kilenc tagból álló - irányító testületébe.

A köztévé tájékoztatása szerint a most igazgatóként tevékenykedő, az EBU-tisztséget egyetlen közép-európaiként és első magyarként betöltő Rudi "továbbra is ebben a tisztségében kíván sikeresen dolgozni a közszolgálati televíziózásért".

Az 1950-ben alapított EBU-nak 56 állam - hetente kétharmad milliárd embert elérő - 75 közmédiuma rendes, további 45 rádió, televízió pedig társult tagja. A genfi székhelyű szervezet vezetése mintegy 300 fős adminisztráció élén áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását