2024. április 26. - Ervin

Még mindig a Fidesz vezet

Júniusban csökkent a két nagy párt közötti különbség, de a Fidesz még így is utcahosszal vezet az MSZP előtt – derült ki a Medián - a HVG által rendelt, a hetilap honlapján szerdán idézett - közvélemény-kutatásából, amely szerint fél év óta nem volt
2008. június 18. szerda 20:19 - Hírextra
A nyár beköszöntével mérséklődött a lakosság politikai aktivitása: a Medián június első napjaiban országos mintán elvégzett felmérésében megkérdezettek mindössze 45 százaléka válaszolt úgy, hogy egy „közeljövőben” tartandó választáson biztosan elmenne szavazni, ez pedig az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke - olvasható a cikkben.

Az írás szerint az elmúlt hetek politikai eseményei, különösen Orbán Viktor zártkörű rendezvényen elhangzott mondatainak kiszivárgott részletei nyomot hagytak az emberekben; ez utóbbi eseményt a megkérdezettek 39 százaléka sorolta a közelmúlt legfontosabbak hírei közé, így ez volt a lakosság szemében a hónap elsőszámú belpolitikai eseménye.

Az értékelés szerint az embereket most sem elsősorban a politika, hanem inkább a saját pénztárcájuk érdekelte: az elmúlt hetek hírei közül a legtöbben a lakossági gáz, illetve az üzemanyagok árának jelentős emelkedését sorolták a legfontosabbak közé; az első esetében 85, a másodiknál 76 százalék volt ez az arány.

"Azt egyelőre korai lenne kijelenteni, hogy Orbán napvilágra került mondatai tartós trendfordulatot váltottak ki, de tény, hogy a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága az elmúlt fél év legalacsonyabb szintjére, a teljes szavazókorú népesség körében 41 százalékra esett vissza, miközben az MSZP támogatottsága 20 százalékosra nőtt" - olvasható a hvg.hu-n.

A cikk szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz májusi 42 százalékpontnyi előnye 33-ra csökkent. A két kisebb parlamenti párt eközben egyaránt 3-4 százalékon stabilizálta a helyzetét.

A Fidesz-elnök nyugdíjjal kapcsolatos elképzeléseinek kiszivárgását követően az ellenzéki pártvezér népszerűsége a nyugdíjasok körében 41-ről 36 százalékra esett, és a teljes lakosság körében is csökkent: 51-ről 48 százalékra. Ezalatt Gyurcsány Ferenc megítélése, bár továbbra sem mondható jónak, de érezhetően - 19-ről 23 százalékra - javult.

Valamelyest szűkült a különbség a két elsőszámú vezető miniszterelnöki alkalmasságának megítélésében is: az Orbánt rátermettebbnek tartók aránya 50-ről 47 százalékra csökkent, míg a Gyurcsányt preferálóké 20-ról 25 százalékra nőtt – derül ki a csütörtökön utcára kerülő HVG-ben olvasható anyagból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását