2024. április 25. - Márk

Nyugdíjasok, nem hülyék

Gyurcsány Ferenc szerint nem kijátszani kell egymás ellen a korosztályokat, vagy például a vidéket és Budapestet, hanem tisztességes, igaz partnerségre van szükség, amit a kormány ajánl. A miniszterelnök erről egy nyugdíjasfórumon beszélt hétfőn a főváros
2008. június 30. hétfő 19:05 - Hírextra
A kormányfő azt mondta, partnerségben élhet egy család, egy falusi és egy városi közösség, és partnerségben épülhet a nemzet. Hozzátette: ehhez egyezségre van szükség a nemzedékek között, hogy mindenki részesülhessen az ország gyarapodásából.

A miniszterelnök becslése szerint, ha nem a svájci indexálás - a nettó bérnövekedés és az infláció 50-50 százalékos figyelembevétele - alapján számítanák ki a nyugdíjakat, akkor most minden nyugdíjas egyharmaddal kevesebb juttatást kapna. Mint mondta, ez nem igényel bonyolult számítást. "Tegyük hozzá nyugodtan, nyugdíjasok vagyunk, nem hülyék" - hangoztatta.

A miniszterelnök azt mondta, való igaz, hogy ha a nyugdíjemelésnél csak az inflációt vették volna figyelembe, évi 30-40 milliárd forintot, vagyis egy vidéki város költségvetését meg lehetett volna takarítani, de a nyugdíjak átlagértéke nem 82, hanem 58 ezer forint lenne. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP nyugdíjügyben tíz éve ugyanazt az álláspontot képviseli, és soha nem jutott eszükbe, hogy a nyugdíjakhoz hozzányúljanak. Erről annak kapcsán beszélt, hogy - mint mondta - az elmúlt időszakban sokan kérdezték tőle, azért foglalkoznak-e ennyit a nyugdíjasok és a nyugdíjak kérdéseivel, mert az ellenzék és a kormány vitájában az ő induló pozíciójuk a jobb.

Hangsúlyozta: Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amelyik ha megállapodik a nyugdíjasokkal, akkor azt betartja.

Gyurcsány Ferenc a következő két év gazdaságpolitikájával kapcsolatban kitért arra, hogy a szlovák példa, Dzurinda programja is egy lehetséges recept, de azt jelentené, hogy sokak szegénysége árán növekszik a gazdaság. Megjegyezte: Szlovákiában egyharmaddal kevesebb az átlagjövedelem és alacsonyabbak a nyugdíjak, a szociális támogatások pedig a magyarországi összegnek a harmadát teszik ki.

A miniszterelnök - utalva Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a filmművészeti egyetemen zárt körben elmondott szavaira - úgy fogalmazott: nem tudja, a Fidesz valóban a nyugdíjak befagyasztásáról akart-e beszélni, vagy ez csak felkészületlenség miatt hangzott el, és utólag nem merik vállalni. Szintén egy zárt körben elhangzott, Orbán Viktornak tulajdonított korábbi kijelentést felidézve azt mondta: az "oszt jó napot" politikájára nem lehet országot építeni, mert később ebből a mentalitásból lett a kordonbontás. Hozzátette: lehet kritizálni a kormányt, de nem lehet nekimenni a rendnek. "Oszt jónapotot legfeljebb a kocsmában kicsit sok fröccsöt megivó ember mond, felelős politikus nem" - vélekedett.

A miniszterelnök ezt követően Korózs Lajos szociális államtitkárral együtt a nyugdíjasok kérdéseire válaszolt.

Az államtitkár hangsúlyozta: amíg kormányon vannak, fenn kívánják tartani a 13. havi nyugdíjat, és megtartják a nyugdíjasok utazási kedvezményeit, valamint a jelenlegi nyugdíjszámítási rendszert.

Több hozzászóló is azt kérdezte, hogy a nyugdíj mellett dolgozóknak miért kell ennyi személyi jövedelemadót fizetniük. A miniszterelnök erre úgy reagált, hogy aki nyugdíj mellett dolgozni akar, azt támogatni kell, de igazuk van azoknak is, akik azt mondják, hogy nincs elég munkahely azok számára sem, akik nem nyugdíj mellett akarnak munkát vállalni. Ezért született az a megoldás, hogy aki nyugdíj mellett dolgozik, az fizessen ugyanannyi adót, mint a többi, nem nyugdíj mellett dolgozó munkavállaló.

Gyurcsány Ferenc zárszavában azt mondta: az előző példa is mutatja, hogy egyszerre több embernek is lehet igaza, akkor is, ha egymással ellentétes álláspontot képviselnek. Szavai szerint kialakult egy olyan közhangulat Magyarországon, amelyben az emberek nehezen fogadják el mások igazságát. Úgy látja, a politika ebben nagyon ludas.

A kormányfő véleménye szerint olyan országban kellene élni, ahol az emberek kemények és kritikusak az ellenfeleikkel, de nem sértenek meg senkit, mert az nem vezet jóra. Kitért arra, a jobboldal nem tud kinőni abból, hogy ellentéteket szít, megfélemlít, és durva támadásoknak teszi ki ellenfeleit.

Zárásként a miniszterelnök azt hangsúlyozta: a XX. század arra tanít, hogy nem szabad elfogadni, ha másokat fenyegetnek, mert akkor egy idő után mindenkit fenyegetni fognak. Azt kérte a nyugdíjasoktól, hogy ők is védjék meg a nyugodt és normálisan működő Magyarországot, mert ez a legszebb ajándék, amit az unokáiknak adhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. július 1. 12:38
"Oszt jónapotot legfeljebb a kocsmában kicsit sok fröccsöt megivó ember mond, felelős politikus nem" -mondja Gyurcsány. Oszt nem szakadt rá az ég....

Valszleg, azért nem mert a józan, felelős politikus viszont ilyeneket mond:
"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk......Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.....
Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén."

Oszt jónapot.......!


Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását