2024. április 26. - Ervin

Intézménybezárás és kötvénykibocsátás

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen Pest megye képviselői döntöttek a hónapok óta húzódó kötvénykibocsátás elindításáról, és viharos vitáktól tarkítva a kezelésükbe átvett tanintézmények egyrészének további sorsáról is. A vitákban sokszor politikától
2008. június 30. hétfő 07:29 - Góz Tamás
Ötven napirendi ponton kellett átrágniuk magukat a Pest megyei közgyűlés képviselőinek, ahhoz, hogy elmehessenek jól megérdemelt pihenőjükre. Komoly döntéseket kellett meghozniuk, amely nem volt könnyű a forró nyári időszakban.

Fidesz-MSZP együttműködés?

A Szűcs Lajos Fideszes országgyűlési képviselő által vezetett közgyűlésben erős mszp-szdsz-es ellenzékkel kell számolniuk, de ennek ellenére sokszor tud a két oldal hatékonyan együtt működni. Így történt ez a mostani alkalommal is. Az állami megszorításoknak, és az előző vezetés nagyívü elkötelezettségeinek köszönhetően a 2006-os váltáskor egy erősen kiüresedett megyei kincstárral néztek szembe az újonnan megválasztott vezetők. Ráadásul a kormányzati kommunikáció a megyék szerepének gyengítését erősítette, és a szavakat ezúttal tettek is követték.

A minden megyében létrehozott Fejlesztési Tanácsok kapták meg azokat a kulcsokat, amelyek az eu-s pénzeket tartalmazó kincses ládákat nyitják. Persze a kulcsok őrzői kivétel nélkül mind szocialista politikusok. Így hiába lett szinte minden megye jobboldali, nem sokat tehetnek önállóan. Viszont a kötelezettségeik száma nem csökkent. Így az agglomerációért is felelős vezetés a kötvénykibocsátás mellett döntött, mivel számos felújítás várt rá. A döntés elfogadásához ugyan nem volt szükség a baloldal támogatására, de az elnök mégis igyekezett a konszenzus kialakítására.

Kötvénykibocsátás

Pénzügyi szakemberek szerint a folyamatosan megvalósítandó felújítások, fejlesztések finanszírozásához van elsődlegesen szükség ilyen lépésre.

A bankok a kapcsolatfelvétel után elsődlegesen az önkormányzat hitelképességét vizsgálják meg, vagyis, hogy a költségvetés helyzete mekkora összeg felvételét biztosíthatja. (Egyébként van egy törvényi korlátja is a hitelfelvételnek: a saját bevételek 70 %-át nem haladhatja meg adott évben az adósság szolgálat.)

A megye esetében is ilyen célokat szolgál majd az a 2 milliárd forint, amely a közgyűlés akaratának megfelelően a Kereskedelmi & Hitelbank NyRt. Kasszájából kerül át a megyéhez. Ezek a kötvények zártvégűek vagyis nem fordulhat elő olyan, eset, hogy a bankon kívül mások is vásárolnak belőle. Így megakadályozható az a képtelen helyzet, hogy egy kötvénytulajdonos idő előtti fizetésre kényszerítse a megyei vezetést. A 20 éves futamidőre felvett pénzösszeget két részre osztva használják majd fel. 1400 milliót öt éves, 600 milliót pedig három éves türelmi idő után kezdenek majd törleszteni.

A szocik is támogatták

A bal oldali képviselők is egyetértettek ezzel a lehetőséggel, részben talán azért, mert az előző – a mostani környezetvédelmi miniszter Szabó Imre általa vezetett – közgyűlés az ő asszisztálásuk mellett döntött olyan kötelezettségvállalásokról, amelyek anyagi hátterét nem vizsgálták meg. A támogatás így egységes volt, így a pénz július elején rendelkezésre állhat majd, amelyből elindulhat számos megyei fenntartású oktatási intézmény rekonstrukciója is.

Fidesz vs. Fidesz?

A közgyűlés napirendjeinek egy jelentős részében a megyei fenntartású tanintézmények sorsával kapcsolatos döntésekről volt szó. A törvények értelmében az önkormányzati választások után hat hónap áll minden önkormányzat rendelkezésére, hogy megszabaduljon olyan oktatási-nevelési intézményeitől, amelyeket nem akar a továbbiakban üzemeltetni. Ez persze nem jelent feltétlenül bezárást. Legtöbb esetben arról van szó, hogy megyei kezelésbe kerül az adott iskola, óvoda, és attól kezdve a megyének kell a költségeket finanszírozni.

Ugyanis a törvény betűje azt is rögzíti, hogy az ilyen felajánlásokat nem lehet visszautasítani, a megyének kötelessége átvenni a leadandó intézményeket. Persze a működtetés már az ő dolga. Ezt sok helyen úgy oldják meg, hogy bezárják a nem finanszírozható intézményeket. Így történt ez Pest megyében is, ám jónéhány helyen a döntések kiverték a biztosítékot.

Szentendre

A Fideszes Dietz Ferenc és testülete nem hagyta annyiban a Bárczi Gusztáv Általános Iskola bezárásáról hozott döntést. Ez ugye már hónapokkal ezelőtt kiderült, és a megyei MDF frakció szentendrei tagjaival karöltve ellentámadásba lendült. A polgármester szerint egy olyan nagymúltú iskoláról van szó, amelynek hiánya rengeteg szülőnek okozna komoly kiesést, és elengedhetetlenül fontos, hogy szeptember 1-én ott is megszólaljanak az iskolai csengők.

Éppen ezért már a döntés kézhezvétele után nemsokkal lerohanták a megyei Fidesz frakcióval párhuzamosan, a Fideszes vezérkart is, és különböző megoldási javaslatokkal igyekeztek elejét venni a szerintük értelmetlen döntésnek. A megye sokáig ellenállt, azonban a folyamatos lobbizásnak köszönhetően végül is megtört. Wentzel Ferenc Fideszes alelnök a közgyűlésen beszámolt azokról az egyeztetésekről, amelyek eredményeként végül megmarad az iskola. Dietz Ferenc polgármester népes csapattal a háta mögött igyekezett meggyőzni a képviselőket arról, hogy ők is támogassák a megmaradást. Az eredmény végül mindenki számára megnyugtató lett, így a szentendrei küldöttség nyugodtan vonulhatott haza,

Összevonások számos településen

Az iskolákkal kapcsolatban – főleg a nyári melegben – sok diáknak főleg a vidámabb dolgok jutnak az eszükbe. Vidámak, mint mondjuk az alábbi viccek:
Bori néni pulóvert köt 40 km/órás sebességgel. A rendelkezésére álló fonal hossza 15 km.
A) Mennyire kell Bori néninek fölpörgetnie a sebességet, hogy befejezze a pulóvert, mielőtt elfogy a fonal?
B) Hogyan változik a sebesség, ha időnként Pista bácsi is beleköt?
C) Mekkora az a maximális sebesség, ami fölött Bori néni elveszti a fonalat?

A futballista fiát megbuktatják harmadikban, de az mégis boldogan meséli apjának:
- Apa, képzeld, a szerződésemet a harmadik osztállyal egy évvel meghosszabították...

- Miért az ablakon keresztül jársz be a házba?
- Anya azt mondta, hogy ha rossz jegyet kapok, át ne lépjem a küszöböt.

- Nálatok nincs ébresztőóra? - kérdezi a tanár az elkéső tanulótól.
- De van, csak mindig olyankor csörög amikor én még alszom.
Azonban a megyének mindenképpen ésszerűsítenie kellett az intézményhálózatát, így számos településen vontak össze intézményeket. A döntések sok helyen keltettek felháborodást, de az anyagi korlátok kemény feltételek elé állítottak mindenkit. Így ősztől lesznek olyan megyei diákok, akik ezentúl más faluban vagy városban folytatják tanulmányaikat. Nekik már most el kell kezdeni készülni a jóval korábbi felkelésekre, a hosszabb utazásokra, a fárasztóbb napokra.

Több nem lesz

A megyei vezetés szerint további összevonások, megszűntetések már nem várhatók. Szeretnének a felújításokra, fejlesztésekre koncentrálni, hiszen a kezelésükben megmarad így is rengeteg iskola, egészségügyi-szociális intézmény, amelyeket nem hagyhatnak lepusztulni. Többek között a kötvénykibocsátásból tudnak elkezdeni már most nyáron számos felújítást. Bővítik a megyei levéltárat is, amely állománya hétről-hétre folyamatosan gyarapodik.

Bár sokaknak nagyszámot jelent a megyei kincstárba most beérkező kétmilliárd forint, de egy közel kétmilliós megyében ez igen hamar elfogy. Fideszes vélemények szerint, ha a kormány oldalon nem történik változás, akkor a megyék igen hamar, igen komoly bajba kerülhetnek. Akkor jöjjön a kormányváltás?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását