2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP már a visszaváltott üvegek árára számít?

Az MSZP szerint újra be kell vezetni a betétdíjat az italpalackoknál - közölte Orosz Sándor, a szocialista frakció környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője szerdán Budapesten.
2009. január 28. szerda 12:15 - Hírextra
Ismertetése szerint 2008-ban 3,75 milliárd italpalack került forgalomba, és, mint kiemelte, ennek a hulladéktömegnek mindössze csak az ötöde hasznosul. Hozzátette: nem tud az ország annyi hulladéklerakót megnyitni, hogy azok ne telnének be.

Hangsúlyozta: az MSZP szerint tényleges értéket kell adni az italpalackoknak, hogy megérje azokat összegyűjteni. Hozzátette: pártja szerint egy PET-palacknál 20-25 forintos betétdíjat kellene meghatározni.

Közlése szerint a gazdaság szereplői az italcsomagolások kapcsán leggyakrabban azzal érvelnek, hogy igényli a piac az eldobható palackokat, ugyanis szerintük az emberek lusták visszavinni azokat.

A szocialista párt úgy véli, hogy kötelezően fel kellene tüntetni a palackokon a csomagolás árát is, mivel ha van anyagi értéke valaminek, azzal foglalkozni fognak az emberek - hangsúlyozta a kormánypárti képviselő.

Orosz Sándor elmondta, hogy az Európai Unió legtöbb tagállamában vegyes rendszer működik, azaz betétdíj és termékdíj is van az italcsomagolásokon.Szólt arról is, hogy a működő betétdíjas rendszer magával hozza majd a begyűjtőhelyek hálózatának kiépülését.

Véleménye szerint a piacnak kell eldönteni azt, hogy egy palackot újratölteni vagy újrahasznosítani érdemes.A szocialista képviselő kérdésre válaszolva közölte: Magyarországon a termékdíjas rendszer olyan hulladékgazdálkodási eszköz, amelyik újrahasznosításra késztet, az italcsomagolásnál azonban nem működik tökéletesen ez a rendszer.Hozzátette: ezért kell az italcsomagolások terén egy rásegítő megoldás, a betétdíj.

Orosz Sándor úgy véli, hogy az italcsomagolásoknál a betétdíj lehetne a fő megoldás, és a termékdíj maradhatna meg alternatívaként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását