2024. április 29. - Péter

Budapesten tüntettek a bálnákért

Két Greenpeace-es japán bálnavédő szabadon bocsátásáért demonstrált a szervezet tíz aktivistája a Japán Nagykövetség előtt hétfőn Budapesten. A környezetvédők azért tiltakoztak, mert Japánban letartóztatták két társukat, akik a hatóságok előtt akarták fel
2008. június 30. hétfő 15:03 - Hírextra

A két aktivista a japán kormány által támogatott bálnakutatási program során tárt fel szabálytalanságokat. Sikerült megszerezniük egy dobozt, amelyben a kutatási célú bálnavadász-flotta személyzete 3000 dollár értékű bálnahúst próbált kicsempészni. A bizonyítékokat megmutatták a rendőrségnek is, ám ahelyett, hogy felléptek volna a bálnahús-kereskedők ellen, lopás és birtokháborítás gyanújával letartóztatták a két férfit - mondta Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

A transzparensekkel és felfújt gumibálnákkal felszerelkezett aktivisták egy petíciót is eljuttattak Japán budapesti nagykövetéhez, amelyben a két társuk szabadon bocsátását kérik.
Mezei Csaba a bálnavadászattal kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a Nemzetközi Bálnavédelmi Tanács - amelynek Magyarország is három éve tagja - korlátokhoz köti a bálnavadászatot. Évente összesen körülbelül 1000 bálnát ejthetnek el a nagytestű emlősre vadászó országok és 1986 óta tilos az állatok kereskedelmi célú leölése, mivel a bálnák veszélyeztetett állatok.
Tudományos kutatásokra hivatkozva Japán vadássza le a legtöbb bálnát, de a környezetvédők szerint kereskednek is a bálna húsával.

A két letartóztatott aktivista szabadon bocsátásáért világszerte ugyancsak békés demonstrációkat és virrasztást tart a nemzetközi környezetvédő szervezet és internetes aláírásgyűjtésbe is kezdett, amelyet eddig csaknem 180 ezren írtak alá - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását