2024. április 25. - Márk

Kutyákkal a rák nyomában

Új kutatási eredmények megerősítik, hogy a kutyák szaglását fel lehet használni egyes rákfajták korai felismerésére. A kutyák kivételes képességeit korábbi vizsgálatok bizonyították, 2004-ben hólyagrákot, két évvel később pedig tüdő- és mellrákot ismertek
2008. június 29. vasárnap 08:30 - Hírextra
A most publikált eredmények szerint a kiképzett ebek képesek különbséget tenni a petefészekrák különböző fajtái között is, ráadásul már a tumor kialakulásának nagyon korai szakaszában azonosítják annak szagát.

A szerzők elismerik, hogy az állatokat nehéz lenne alkalmazni a klinikai gyakorlatban - mivel sok tényező befolyásolhatja eredményességüket -, szerintük ugyanakkor mindenképpen szükség van a kísérletek folytatására, csak ezek révén tárhatók fel ugyanis a kutyák valódi képességei.

A kutatást a Göteborgi Egyetemen dolgozó Horváth György vezette, a munkában svéd és magyar munkakutya-egyesületek működtek közre.

A petefészekrák háromszor nagyobb eséllyel vezet halálhoz, mint a mellrák. A Yale Egyetem kutatói februárban jelentették be, hogy az általuk kifejlesztett vérteszt 99 százalékos pontossággal kimutatja a betegséget; jelenleg a klinikai vizsgálatok zajlanak.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását