2024. április 23. - Béla

Világhírű a tizenéves magyar kutató

Veszprémtől Bécsen át Göttingenig, Dél-Afrikától Valencián át a Nobel-díj átadási ünnepségig utazott tavaly kutatásai révén a budapesti diák, Spohn Márton. A tehetséges gimnazista egyike a Kutató Diákok Szövetsége (KutDiák) keretei közt, neves tudósok men
2008. február 20. szerda 09:33 - Hírextra
"A növények kártevőkkel szembeni önvédelmét vizsgálom" - válaszolta az MTI érdeklődésére Spohn Márton. "Célom a jelenség kémiai hátterének vizsgálata a szakirodalom és kísérletek segítségével."
A növények önvédelmét a furanolabdánok elnevezésű szerves vegyületcsalád látja el. Ezek reakcióit vizsgálja a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium diákja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A gyakorlatban ez növényi kivonatok kromatográfiás és spektroszkópiás elemzését jelenti, számítógépes modellszámításokat, valamint mikroszkópos szövettani vizsgálatokat.

"Az elvégzett vékonyréteg- és gázkromatográfiás vizsgálatok során azonosítottam az egyes növényekben található furanolabdánokat, megfigyeltem szintézisük utolsó lépését" - mesél kísérleteiről Spohn.

A kutatás eredményeinek komoly mezőgazdasági jelentősége lehet, mert az önvédelmi vegyületek hatásmechanizmusának megismerése elvezethet új, kevésbé környezetterhelő növényvédő szerek kifejlesztéséhez is.

Spohn amellett, hogy éli a középiskolások szokásos életét, tudományos konferenciákon, nemzetközi tudományos táborban vesz részt, szakcikket ír. Szabadidejében sem szakad el a természettől, szívesen túrázik, úszik. Idén esedékes érettségije után reményei szerint az ELTE biológus szakán folytathatja tanulmányait.

A KutDiák mozgalma 1996-ban indult, mára mintegy ötezer középiskolás dolgozik benne kiválasztott mentora támogatásával kutatóhelyek százain.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását