2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Iráni film tarolt Moszkvában

Reza Mir Karimi iráni rendező Egyszerűbb az egyszerűnél (Be Hamin Sadegi) című filmje nyerte el a jubileumi, 30. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.
2008. június 29. vasárnap 08:45 - Hírextra
A film egy iráni asszonyról szól, aki szerető feleség és anya, jó háziasszony és szomszéd, és úgy érzi, jósága mintegy láthatatlanná tette környezete, s főleg szerettei számára.

A fesztivál díjait a fesztivál fő versenyének zsűrielnöke, Liv Ullmann színésznő és rendező hirdette ki szombaton este.

A legjobb rendezőnek járó Szent Györgyöt Javor Gardev bolgár rendező nyerte el Zift című filmjével, a film noir és a szocialista realizmus afféle koktéljával nyerte el. Hőse 15 évet töltött börtönben, miután 1944-ben hamis gyilkossági váddal elítélték, s szabadulása után a 60-as évek totalitárius államában találja magát.

A legjobb női alakítás díját a Napok és felhők című olasz-svájci filmben nyújtott alakításával Margherita Buy nyerte el. A Silvio Soldini rendezte filmben a női főszereplő férje elveszti állását, s miközben az asszony szakmai sikereket ér el, családi élete a pénzgondok miatt kezd tönkremenni.

A legkiválóbb férfi alakítás díját Richard Jenkins nyerte el A Látogató (The Visitor) című amerikai filmben játszott szerepével. A Tom McCarthy rendezte filmben egy szíriai-szenegáli pár küzd az amerikai bevándorlási törvényekkel, s Jenkins egy professzort alakít, aki megpróbál melléjük állni.

A különdíjat a zsűri Marion Laine francia rendezőnek ítélte a Gustave Flaubert nyomán készült Egyszerű szív (Un coeur simple) című filmért, amelynek főhőse mindenkinek megpróbál szeretetet adni, de sehol nem talál viszonzásra.

A kimagasló szakmai és színészi teljesítményért járó Konsztantyin Sztanyiszlavszkij díjat idén Isabelle Huppert francia színésznő kapta.

Végül a fesztiválon különleges díjjal jutalmazták Guus Hiddinket, az orosz válogatott edzőjét a csapatnak a labdarúgó eb-n nyújtott szerpelésének elismeréseként.

Nyikita Mihalkov rendező, a fesztivál elnöke elmondta, hogy a seregszemle tíz napja alatt több mint százezer néző mintegy 45 ország több mint 300 filmjét látta.

A fesztivált Emir Kusturica Maradona by Kusturica című, spanyol-francia koprodukcióban készült 90 perces filmje zárta, amellyel a rendező Diego Maradonát, "a sportolót, labdarúgót, hőst, legendát" ünnepli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását