2023. november 28. - Stefánia

Elkészültek az újjáéledő parkok és tudásközpontok tervei

Elkészültek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részét képező Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, valamint a Közterek és parkok újjáélesztése projektnek a Tettye városrészre vonatkozó engedélyezési tervei, melyeket pént
2008. június 20. péntek 16:45 - Hírextra
A Pécs2010 Menedzsment Központ a napokban átadta a terveket a közigazgatási hivatalnak, ezzel kezdetét vette a kiemelt beruházás engedélyeztetési eljárása. A tudásközpont helyszínen, a PEAC-pálya területén napokon belül megkezdődnek a régészeti feltárások, a konkrét kivitelezés idén ősszel indul - mondta el Szász Andrea, az EKF kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy a tudásközpont a tervpályázaton nyertes budapesti Török és Balázs Építészeti Műterem munkatársai által készített tervek alapján, mintegy 4,5 milliárd forintból épül fel. A 14 ezer négyzetméter területű, modern ingatlan integrálja a városi, a megyei és a Pécsi Tudományegyetem központi könyvtárát, helyet biztosít egyetemi oktatáshoz, egyúttal olyan közösségi hely lesz, amely összegyűjti az embereket, és ahol az átlagolvasóktól a kutatókig mindenki gyarapíthatja tudását.

Szász Andrea közölte, hogy a Közterek és parkok revitalizációja keretében a Tettyén kibővítik a játszótereket, medencét, vizes térplasztikákat helyeznek el, a pécsi borokat népszerűsítő borházat, szőlőskertet alakítanak ki, s egyebek mellett akadálymentesítenek is.

Mészáros András, az EKF főigazgatója a tervek bemutatásával egybekötött sajtótájékoztatón arról szólt, hogy pályázatot írnak ki két EKF-nagyberuházás, a konferencia és koncertközpont, valamint a tudásközpont elnevezésére. A fő szempont olyan magyar elnevezések találása, amelyek idegen nyelvre is lefordíthatók.

A főigazgató kitért arra is, hogy a napokban megújult az EKF honlapja. A www.pecs2010.hu weboldal tagoltabbá, áttekinthetőbbé vált és alkalmassá tették multimédiás anyagok, később a lakosság által készített mms-ek, kisfilmek, videók, az építkezéseknél elhelyezett térfigyelő kamerák képeinek megjelentetésére.

A honlap egyelőre magyarul olvasható, de készül az angol nyelvű verziója is, s remélhetőleg 2010-ben már németül, szerbül és horvátul is hozzá lehet jutni a rendezvényekkel kapcsolatos információkhoz - mondta el.

Mészáros András bejelentette: a menedzsment központ Csészényi Nyár címmel programsorozatot indított a pécsi Hild udvarban, ahol a közönséget a nyár folyamán színvonalas koncertekkel, tárlatokkal, irodalmi estekkel és kézműves foglalkozásokkal várják.

Hozzátette, hogy elkészült az EKF-et és Pécset népszerűsítő "hangulatfilm", mely társadalmi célú hirdetésként az MTV mindkét csatornáján, a labdarúgó Európa-bajnokságot követően lesz látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását