2024. április 16. - Csongor

Santana visszatér Budapestre

Carlos Santana, a 10-szeres Grammy-díjas, mexikói származású gitárművész lesz a 12. T-Mobile Kapcsolat koncert sztárvendége szombat este Budapesten, a volt Felvonulási téren. A gitárvirtuóz 25 évvel ezelőtt, a régi Budapest Sportcsarnokban lépett először
2008. június 27. péntek 10:57 - Hírextra

Sokan emlékezhetnek rá: 1983-ban a második koncertje alatt kapta meg a hírt fia születéséről, s attól kezdve valósággal elszállt gitárjával együtt. A csemete négy évvel ezelőtti legutóbbi fellépésére elkísérte az "öreget", mint a zenekar billentyűse.

Az est főszereplője - teljes nevén Santana Carlos Humberto Santana de Barragan - 1947-ben született Mexikóban, egy virtuóz hegedűs fiaként. A család 1967-ben az Egyesült Államokban, Kaliforniában telepedett le, s két évvel később a legendás woodstocki fesztiválon maga Carlos Santana is legendává vált.
Ugyanabban az évben jelent meg első, Santana című lemeze, amelyet az azóta eltelt 40 év alatt összesen mintegy ötven sorlemeze, s legalább ennyi hivatalos- és nem hivatalos válogatása készült.

A számos kitűnő album közül nem könnyű kiválasztani a legjobbakat. A korai időszak legszebb darabjai a bemutatkozó Santana, az Abraxas, a Santana III, a Caravaserai, a Love, Devotion, Surrender és az Amigos. Első Grammy-díját az 1987-ben megjelent Blues for Salvador című albumáért kapta.
A latin zene elkötelezett művésze egy évtizeddel később jelentette meg a Supernatural című albumát, amelyet a szakma és a közönség egyöntetű lelkesedéssel fogadott. Ezért a korongért nyolc Grammy-díjat sepert be, köztük az év felvételéért, az év albumáért, az év rocklemezéért járó trófeákat.

Az egyes dalok közül a legismertebb a Santana-repertoárból az Europa, a Black Magic Woman, a Samba Pa Ti, az Oye Como Va, de hosszan lehetne sorolni a címeket, köztük a Supernatural album gyakorlatilag minden számát.
A Supernatural album páratlan zenészösszefogás eredménye. Szerepel rajta többek között Eric Clapton, Lauryn Hill, Wyclef, Jean, Rob Thomas, Dave Matthews. Carlos Santana azonban nem csak ezen az egy lemezen fogott össze a zenészvilág legjobbjaival. Játszott többek között a nemrégiben Magyarországon járt John McLaughlinnal, Herbie Hancockkal, Jack Dejohnette-tel, Alice Coltrane-nel, John Lee Hookerrel, McCoy Tynerrel, Wayne Shorterrel, Aretha Franklinnel és Buddy Milesszal.
Santana a latin zene elkötelezettje, de hosszú pályája során hatott rá a blues, a folk, a soul és sok másfajta zene.

A korábbi Kapcsolat-koncertek is bővelkedtek világsztárokban - Bryan Adams, Elton John, Sting, Lionel Richie, Joe Cocker és mások -, a 12. Kapcsolat-koncert sztárvendége tovább emeli az ingyenes koncertek rangját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását