2024. május 6. - Ivett, Frida

Roma konferencia az értelmiségről

Első alkalommal rendeznek konferenciát a dél-alföldi diplomás romák szombaton, Makón. Az összejövetelt a Dél-Alföldi Roma Diplomások Egyesülete szervezte, azzal a céllal, hogy rávilágítson az itt élő, tanult fiatalok helyzetére és lehetőségeire - mondta e
2008. június 27. péntek 11:09 - Hírextra

Szécsi Istvánné a célokról kifejtette: a rendezvényre eddig több mint hetvenen regisztrálták magukat, de a régióban több mint százhúszan élnek. Helyzetükre nézve pontos adatok eddig nem álltak rendelkezésre, ezért a konferencia egyik célja ezeknek a beszerzése is. A másik fő szempont a meghívott országgyűlési képviselők, polgármesterek, iskolaigazgatók, romareferensek bevonása annak érdekében, hogy segítsék a diplomás cigány fiatalok elhelyezkedését végzettségüknek megfelelően.
    

A főszervező szerint sok olyan végzős vagy diplomás roma fiatal van a Dél-alföldön, akik egész más munkakörben dolgoznak, mivel nem veszik fel őket a diplomájuknak megfelelő helyre. A hiedelmekkel ellentétben elsősorban nem szociális munkás végzettségűek. Van köztük pedagógus, óvónő, mérnök, kommunikációs szakember, jogi vagy hittudományi végzettségű. Ennek ellenére legfeljebb a munkaügyi központok alkalmazzák őket. Ez egyébként egy nagyon fontos felismerés a központok vezetése részéről, hisz a roma referensekhez bátrabban és szívesebben fordulnak a roma származású állástalanok.
   

 A találkozón szó lesz arról, hogy milyen helyet foglal el a roma értelmiség a társadalomban, arról, hogy milyen tapasztalatai vannak a hódmezővásárhelyi iskolarendszerben a deszegregációnak, továbbá, hogy a roma értelmiségnek milyen feladatai vannak az esélyteremtés és esélyegyelőség szolgálatában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását