2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vízünnep a Mosoni-Dunán

Szent Iván éjszakáján és a megelőző napokban a vízi sportok szerelmesei újra felfedezhették azt az élményt, amelyet a Mosoni-Duna kínál: a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület ezúttal második alkalommal rendezte meg folyón a Voluta Nemzetközi Vízikarnevál
2008. június 26. csütörtök 07:15 - Hírextra

A több ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzó program fényesen bizonyította, hogy Mosonmagyaróvár vízi város, lakói szoros kapcsolatban állnak a természettel, a folyókkal: a Mosoni-Dunával, a Lajtával és szívesen fogadják a vendégeket - hangzott el a program szerdai értékelésekor.

Sárkányhajózók, evezősök, gondolások, hazai és külföldi csapatok és társaságok mérték össze tudásukat, ők valamennyien tudják, hogy a lapátolás révén a vízben keletkező örvényt nevezik volutának. A voluta közös nevező a vízi sportoknál - közölte Wlasitsch Mirkó, az egyesület egyik alapítója az MTI-vel szerdán.

Szakértők állítják: a voluta a jón oszlopfőben megjelenő kettős spirálként jelenik meg, az ókori hajós nép még építészetében is megörökítette a sok veszéllyel fenyegető örvénylést. Wlasitsch Mirkó szerint ennél frappánsabb elnevezést nem is találhattak volna annak a szellemiségnek a kifejezésére, amely programjuk üzenete: közös élményszerzés a vízen, közös fellépés a vízért, a természetért, a környezet megőrzéséért.

Ennek jegyében tisztították ki és tették hajózhatóvá a Malom-ági Lajtát a Városüzemeltető Kft. szakemberei és a sportolók több hetes munkával. Így a várost vízi úton körbe lehet evezni , amely újabb víziturisztikai attrakció lehet a későbbiekben.

Mosonmagyaróvár egyébként éppen a Lajtán keresztül kapcsolódik Ausztriához. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület egy osztrák-magyar víziturisztikai központ megépítését tervezi. Ebbe a projektbe osztrák partnereket is szeretnének bevonni. A határon átnyúló turisztikai fejlesztésre uniós forrást szándékoznak megpályázni. Amennyiben sikeresek lesznek, 2010-re akár meg is épülhet a központ, amelyben a tervek szerint vendégszobák, továbbá edzőterem, hajótároló és hajójavító kapna helyet.

Természetesen folytatják a Voluta karneválok sorozatát Szent Iván éjszakájához,a szerelem ünnepéhez kapcsolódva, amikor a természet és az ember, a tűz és a víz találkozása semmi mással össze nem hasonlítható mágikus hangulatot teremt.
Jövőre talán még Shakespeare-t is meg tudják hívni a programba a Szentivánéji álommal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását