2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nagy marák születtek a fővárosban

Nyolc kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykert Dél-Amerika kifutójában lakó nagy maráknál. A legidősebb öthetes, a legfiatalabb tegnap látta meg a napvilágot.
2008. június 26. csütörtök 17:23 - Hírextra
A furcsa külsejű rágcsálóknál, amelyek a nagyközönség vélekedése szerint egyszerre emlékeztetnek nyúlra, őzre és kengurura, május 16-án született az idei első kölyök. Azóta több nőstény is megellett, így a tegnap világra jött kicsivel együtt összesen nyolc kölyökkel gyarapodott a tizenhét felnőttből álló maracsapat. Sok más rágcsálótól eltérően a nagy mara kölykök viszonylag fejletten születnek, nem sokkal világra jövetelük után lábra állnak és követik anyjukat. A kölykök közül néhány szinte mindig a kifutón tartózkodik, de ha veszélyben érzik magukat, a számukra kialakított búvóüregekbe húzódnak vissza.

Az állatkerti nagy marák a vízidisznókkal, az alpakákkal és a tapírral közös kifutóban élnek. Ezek többsége egykedvűen fogadja az újabb és újabb marák születését, ám az alpakák gyakran "végigasszisztálják" az ellést, alaposan megszaglászva az új jövevényt.

A nagy mara (Dolichotis patagonum) a dél-amerikai kontinens déli felének lakója, az ottani füves területeken, a pampákon érzi otthon magát. Nem igazán nagy testű, de 8-16 kg-os testtömegével a rágcsálók között nagyobbacskának számít. Nappal aktív, párban vagy kisebb csoportokban él. Tápláléka növényekből, elsősorban fűfélékből és levelekből áll. A nőstények három hónapos vemhesség után hozzák világra utódaikat, melyek száma ellésenként 1-3 szokott lenni. A kicsik gyorsan növekednek, 50-70 napig élnek anyatejen és hat hónapos korukra már az ivarérettséget is elérik. Élettartamuk a természetben csak 7-8 év, az állatkertekben azonban ennél hosszabb ideig, akár 12-14 évig is élhetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását