2024. május 21. - Konstantin

Egyenlőséget a fogyatékosoknak!

Nemzetközi anti-diszkriminációs hálózat alakult, s konkrét javaslatokkal zárult az értelmi fogyatékos, halmozottan fogyatékos és autista emberek esélyegyenlőségének előmozdításán dolgozó project.
2009. szeptember 11. péntek 20:04 - HírExtra
A "Common Voice Network - Nemzetközi Hálózatok Hálózata az értelmi fogyatékos, halmozottan fogyatékos és autista emberek esélyegyenlőségének nemzeti és nemzetközi szintű előmozdítása érdekében" elnevezésű tavaly kezdődött egyéves kutatási program szeptember végén zárul. A zárókonferencián a házigazda Kézenfogva Alapítvány és bolgár, észt, román, valamint macedón partnerszervezetei a project eredményeit foglalták össze.

A program céljairól Gál Dániel számolt be az alapítvány képviseletében. Mint mondta: az értelmi fogyatékos, halmozottan fogyatékos és autista emberekkel szemben megnyilvánuló diszkriminatív intézkedések kezelésére és csökkentésére dolgoztak ki javaslatokat. Ennek érdekében megvizsgálták a közép- és kelet-európai régió öt országának - Bulgária, Észtország, Macedónia, Magyarország és Románia - hatályos anti-diszkriminációs jogszabályait, és azok alkalmazási gyakorlatát. Számos jogszabályi anomáliát feltártak, s azt is megállapították, hogy a nemzeti jogi szabályozás mely pontokban nincs megfelelő összhangban az európai uniós jogszabályokkal és alapelvekkel.

Az elkészült Szakmapolitikai Javaslattételben konkrét ajánlásokat fogalmaztak meg a nemzeti anti-diszkriminációs jogszabályok fejlesztésére. A szakértők szerint ezek érvényesítésével hatékonyabbá tehető a fogyatékosok jogérvényesítése és csökkenthető a velük szembeni diszkriminációt.

Magyarország írta alá és ratifikálta elsőként a Fogyatékos Emberek Jogairól szóló ENSZ-egyezményt - hangsúlyozta a konferencián felszólaló Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára. Mint elmondta: a Magyar Köztársaság kormánya elkötelezett abban, hogy a fogyatékosságügyi politika "fősodorba" kerüljön mind nemzeti, mind nemzetközi vonatkozásban. Ehhez a világ kormányainak összehangolt munkájára van szükség, aminek első lépése lehet az egyezmény minél szélesebb körű ratifikálása, amelyet számos ország még nem tett meg - jegyezte meg.

Magyarországnak meggyőződése és tapasztalata, hogy az egyezményben foglalt jogok bevezetése a nemzeti szakpolitikákba nem csupán a fogyatékos emberek felé tett gesztus, hanem valódi társadalmi befektetés. Hiszen ami rövid távon előnyös a fogyatékos emberek számára, az hosszú távon mindannyiunk épülését szolgálja - szögezte le a szakállamtitkár.

Rauh Edit közös feladatként említette - nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt - a diszkrimináció-ellenes társadalmi környezetet biztosítását, és a szemléletbeli paradigmaváltást, amely a fogyatékosok jogait elsősorban emberi jogként kezeli és csak másodsorban szociális jogként.

Az Európai Közösség és tagállamai 2007-ben írták alá a Fogyatékos Emberek Jogairól szóló ENSZ-egyezményt. A projektben résztvevő országok közül csak Magyarország és Románia írta alá az egyezményt és a Fakultatív jegyzőkönyvet egyaránt, és egyedül Magyarország ratifikálta mindkettőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását