2024. május 4. - Mónika, Flórián

Leltár a vízben

A tengeri élőlények pontos nyilvántartásba vételére készül egy nemzetközi tudóscsoport, mert jelenleg ezeknek a fajoknak mintegy harmada több különböző néven is ismert. Pillanatnyilag 122 500 tengeri élőlény ismert, ám ezek közül több mint 56 ezer név egy
2008. június 26. csütörtök 14:22 - Hírextra
Gyakran előfordul ugyanis, hogy ugyanazokat az élőlényeket kutatók egymástól függetlenül többször is "felfedezik" és valamilyen névre elkeresztelik. Az abszolút csúcstartó ebben a tekintetben a Halichondria panicea nevű, morzsaszivacs néven is ismert szivacs, amely 1766 óta összesen 56 nevet gyűjtött össze.

A tudósokat az téveszthette meg, hogy ez a szivacs többféle színben és formában létezik, különféle élőhelyeken fordul elő, hol lebeg a vízben, hol pedig a kövekhez tapad.

Az elnevezések terén tapasztalható átfedések jelentősen megnehezítik a tengeri élőlényekkel foglalkozó tudósok munkáját. Costello szerint a pontos "népszámlálás" után könnyebben figyelemmel lehet majd követni a halászatot, a túlszaporodott és a veszélyeztetett fajok helyzetét, illetve általában a tengeri ökoszisztéma működését.

A kihalás fenyegette fajokról is csak akkor lehet megbízható figyelmeztetéseket kiadni, ha azok az élőlények pontos összeírásán alapulnak.

Az ismert tengeri élőlények teljes leltára vétele 2010 októberére készülhet el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását