2024. április 26. - Ervin

A velencei filmfesztivál bojkottjára buzdítanak

Az olasz filmfesztiválok, köztük a legtekintélyesebb, a velencei bojkottálására szólítottak fel a legnagyobb olasz filmproduceri és filmterjesztői szövetségek, miután a Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormány törölt a tervek közül több, őket érintő a
2008. június 26. csütörtök 14:19 - Hírextra
Takarékossági okokból törölték a 2009-es költségvetésit tervezetből azt az adókedvezményt, amelyet a szerzői filmeket támogató magáncégek vehettek igénybe eddig. Ugyancsak kimaradt a jövő évi költségvetésből a még az előző, Romano Prodi vezette balközép kabinet által beterjesztett indítvány, amely szerint 40 százalék adókedvezményt kapnának azok a profitjuk egy részét filmgyártásba invesztáló televíziós vállalkozások.

Az olasz film és audiovizuális ipar nemzeti szövetsége (Anica) és több más szervezet szerint e tervezet feladása "teljesen ellentétes azzal a deklarált szándékkal, amely szerint továbbra is támogatják az olasz filmgyártást. A kormány úgy döntött, hogy halálos csapást mér az olasz mozira, ráadásul egy olyan pillanatban, amikor bebizonyította nemzetközi szinten is művészi és üzleti életerejét" - hangsúlyozza e szervezetek közös közleménye. Angelo Barbagallo, a független szerzők és producerek szövetségének (API) elnöke emlékeztetett, hogy annak idején a jobboldal is támogatta Prodi-kormány tervezetét.

Barbagallo szerint a bojkott kérdésében egyetértés van valamennyi érintett szervezet között. Ha állják a szavukat, nemcsak az augusztus 27-én kezdődő velencei Mostrán hiányoznak majd az olasz filmművészet új alkotásai, hanem az azt követő fiatal filmesek seregszemléjének tekintett torinói fesztiválról, és az október eleji, mindössze két éve született, de máris nagy népszerűségnek örvendő Római Filmünnepről is. A filmesek nem akarnak megállni "szűk szakmai körben": felszólították az egész olasz kulturális ipart, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását