2024. május 3. - Tímea, Irma

Mi van az üvegben?

Moszkvai tudósok olyan szerkezetet alkottak, amely két másodperc alatt megállapítja, hogy mi van egy zárt tartályban.
2007. október 29. hétfő 08:29 - Hírextra

A férfitenyérnyi méretű ügyes kis eszközt főleg a rendőrség és a vámőrség számára, elsősorban a repülőtereken való felhasználásra dolgozták ki - mondták el a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak az orosz Szövetségi Tudományos és Innovációs ügynökségnél.

Léteznek ugyan már műszerek, amelyeknek segítségével azonosítani lehet egy lezárt üveg tartalmát, de ezek igen nagy méretűek és a vizsgálat is sokáig tart. Az új szerkezettel azonban akárhány őrt el lehet látni, és minden egyes üveg, vagy egyéb csomagolóanyag - tartalmát pillanatok alatt meg lehet állapítani, például egy stadion bejáratainál egy-egy meccs előtt, vagy éppen a repülőtéren.

Az eszköz az úgynevezett kvázi-statisztikus tomográfia elve alapján működik, és amint közelítik az üveghez, máris kiírja mini képernyőjére olyan anyagok nevét, mint a benzin, a gyúlékony keverék, aceton, nitroglicerin, vagy a különféle alkoholok és más veszélyes folyadékok. Ezeket - és más hasonlókat - meg tudja különböztetni a víztől, alkoholmentes és alkoholos italoktól, tejtermékektől, illatszerektől és kozmetikai cikkektől.

Emellett nem csupán az üvegen "lát át", hanem például kartonon, műanyagon és bármiféle, nem fémből készült csomagolóanyagon, amennyiben annak vastagsága nem haladja meg a 9 millimétert.

Jelenleg a szabadalmazásához szükséges vizsgálatok folynak, vagyis az új műszer sorozatgyártása hamarosan megkezdődhet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását