2024. április 27. - Zita

Mégsem akkora a gond bolygónkkal

Az Atlanti-óceán áramlatainak lassulása várhatóan kevésbé gyorsan következik be, mint korábban gondolták a Science című folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint.
2009. július 19. vasárnap 15:27 - HírExtra
Eddig több tudós attól tartott, hogy az Atlanti-óceán áramlatainak változása gyorsabban következik be, és gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Az óceáni áramlatokat korábban már lelassította - néha ráadásul igen gyorsan -, hogy a gleccserek olvadása miatt nagy mennyiségű édesvíz került a tengerekbe - emlékeztet a tanulmány.

A mostani tapasztalatok szerint a jég a vártnál lassabban olvad, így az ökoszisztémáknak több idejük van alkalmazkodni az új éghajlati feltételekhez - fejtette ki Peter Clark, az Oregoni Állami Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

"Az adataink azt mutatják, hogy az áramlatok egyre lassulnak, és az évszázad végéig 30 százalékkal veszíthetnek az erejükből" - tette hozzá.

"Ez kétségkívül elég kíméletlen folyamat, amelynek komoly éghajlatváltozási hatásai lehetnek. Az áramlatok azonban nem szűnnek meg néhány évtizeden belül, mint ahogyan néhányan gondolták".

A kutatók a legutóbbi jégkorszak légköri és óceáni viszonyait, valamint a Földön 14500 éve bekövetkezett legutóbbi nagy felmelegedés okozta változásokat szimulálták számítógép segítségével.

Észak-Amerika gleccsereinek olvadása akkor leállította atlanti áramlatokat, felmelegítette Grönlandot és felolvasztotta az északi-sarki jégtakarót. "Ez történt a múltban. Most csak az a kérdés, hogy (...) mindez ugyanígy ismétlődik-e meg a jövőben is" - tette fel a kérdést Zhengyu Liu, a Winsconsin-Madison Egyetem klímaszakértője.

A tudósok által kidolgozott számítógépes program eddig az elmúlt 21 ezer év egyharmadában az óceánokban bekövetkezett változásokat szimulálta, a tanulmány következő szakaszában a jelen állapotokat rekonstruálják, majd a következő húsz év változásait modellezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását