2024. április 18. - Andrea, Ilma

Keressünk miniszterelnököt 2.

Hogyan kell készítsünk miniszterelnököt? Fogjunk egy zakót, egy elegáns inget, és egy jól kinéző cipőt. Kezdjünk el ezekkel mászkálni a parlamenti széksorok között, és akire mindegyik ráillik, legyen az a kormány feje. Vagy: gondoljuk végig, hogy jól fize
2008. június 26. csütörtök 11:59 - Hírextra
A jelenlegi nem túl széles választékon túllépve megpróbálunk a dolgok mélyére hatolni és kideríteni, hogy a mostani jelölteken kívül még kik állhatnak rendelkezésre. Végig nézzük az öt parlamenti pártot aszerint, hogy bujkál-e közöttük megfelelő miniszterelnök-jelölt. A sort balról kezdjük….

Mindenhol azonos szempontokat igyekszünk figyelembe venni: mostani megítélése, a pártbeli szerepe, eddigi politikusi munkája, és magánemberi oldala, személyes kisugárzása.

3. Kiss Péter

Mostani megítélése

Életrajz
1959. június 11-én született Celldömölkön. Nős. Felesége főiskolai adjunktus, egy gyermekük van.
1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán Termelési rendszer szakon diplomázott. 1987-ig az egyetem tudományos segédmunkatársa, tanársegéd, szakkollégiumi nevelőtanár. Tagja a Mérnök Kamarának és a Magyar Közgazdasági Társaságnak.
1988-89-ben szervezője volt a BME-n megrendezett Reformpárti Esték vitasorozatnak. 1986-89 között a Budapesti KISZ első titkára. Alapító elnöke a Baloldali Ifjúsági Társulásnak. Az MSZP egyik alapító tagja, 1998-2000 között ügyvezető alelnök, 2001 januárjától az MSZP Baloldali Tömörülés Platform elnöke.
2005-től az MSZP Vas megyei elnöke, 2007-ben az MSZP Kongresszusa pedig alelnökké választotta.
Az 1990. évi önkormányzati választásokon fővárosi képviselővé választották. 1992 októberétől országgyűlési képviselő. 1994-től a budapesti 6. számú választókerületben szerzett egyéni képviselői mandátumot, majd 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban ismét ebben a választókerületben választották országgyűlési képviselővé.
1994-től miniszteri kinevezéséig, a szocialista frakció "Ifjúság, modernizáció" munkacsoportjának vezetője és a szocialista frakció elnökségének tagja.
1994-1995 között a Parlament Oktatási és Tudományos Bizottságának alelnöke.
A Horn-kormányban 1995-től 1998-ig munkaügyi miniszter.
1998-2000 között frakcióvezető-helyettes.
2002-ben a Medgyessy - kormány foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi minisztere, majd 2003 tavaszától a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
2004 őszétől Gyurcsány Ferenc kormányában ismét kancelláriaminiszter.
2006. június 9-től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője.
2007 júliusától a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Ő az örök második. Hosszú évtizedek óta rójja a politikai nyomvonalakat, de soha nem sikerült elcsípnie a legnagyobb lehetőséget, a miniszterelnöki széket. A párt hűséges katonájának számít, aki mindig ott van ahol lennie kell, úgy szavaz ahogy szavaznia kell, és úgy beszél a nyilvánosság előtt, ahogy beszélnie kell. Ezt sokan érdemnek tartják, de ezen támogatók legtöbbje a pártelitből kerül ki. Volt már sokféle poszton, ami azt is jelentheti, hogy úgy ért mindenhez, hogy közben semmihez sem ért. Szakminiszterként soha nem „rengette meg a világot”, de MEH vezetőként jó helyre került. Itt nem elsősorban szakmai feladatok, hanem politikai adok-kapok, csűrés-csavarások töltik ki a mindennapjait. És, ehhez ő nagyon ért….

Pártbeli szerepe

Még KISZ Péter volt, amikor 1986-ban be- illetve kinevezték a párt ifjúsági szervezetének budapesti titkárává. A rendszerváltáskor okosan helyezkedett, és gyorsan belesimult a reformpárti hullámokba. 1992-óta üldögél a parlamentben, de előnyére szóljon, hogy az elmúlt tizennégy esztendőben minden alkalommal egyéni indulóként nyert mandátumot a főváros hatos számú választókerületében. A kezdetektől a szocialista vezérkar tagja, hol ilyen, hol olyan pozíciókban.

Medgyesi Péter megbuktatásakor a politikai küzdőszellem őt szerette volna a miniszterelnöki székben látni, de aztán győzött a realitás, és betolták a sokkal jobban kommunikáló, karizmatikusabb, erőteljesebb fellépésű Gyurcsány Ferencet ugyanoda. Ezt Kiss Péter azóta sem tudta túl könnyen megemészteni. Az első perctől kezdve aktív ellenzője a kormányfő munkájának, igaz csak a színfalak mögött. Ez persze nem biztos, hogy állandó furkálódást jelent, de az valószínű, hogy nem sok könnycseppet hullajtana, ha Gyurcsány elhagyná a jelenlegi szobáját.

Eddigi politikusi munkája

Bár nem túl látványosak a megjelenései, felszólalásai, de aki odafigyel rá, az meglepődhet azon, hogy MSZP-s politikushoz képest mennyire józan, és a kiegyensúlyozott nyilatkozatokat is tud tenni. Ő volt például az első, aki – néhány esztendeje - még munkaügyi miniszterként először beszélt másként a külföldi cégek elvándorlásairól. Az ellenzéki negatívoskodást letörve értelmesen megmagyarázta a helyzetet. Mindenki arról beszélt, hogy az ország majd jól magába zuhan, ha a külföldi befektetők elmennek Kínába, de ő okosan megmondta a valót. Ezek a vállalkozások nem az ország hangulata miatt állnak tovább, hanem mert egyre jobban fejlődik a munkaerő-ágazat. Egyre több a jól képzett, diplomás humánerőforrás, amelyek életének megfinanszírozása jóval költségesebb, mint a pici, rizsevő kínai segédmunkásoké. Így olyan végeket kell behívnunk, amelyek ilyen tpusú feladatok elvégzésére keresnek embert – mondta.

Vagyis, annyira okosak vagyunk már, hogy ezt a külföldi kassza nem bírja finanszírozni! Ez a vélemény persze nem tetszett a „nehezebb élünk” szlogen gyártóinak.

Mindenféle miniszterként folyamatosan érzékelteti azt is, hogy ő egy régi, nagy múltú pártnak a tagja. Minden nyilatkozata, politikai szereplése, nyilvános megszólalása át van itatva a jó öreg szocialista szellemmel is. Személyes véleményeit nem nagyon ismerhetjük meg, mert igyekszik odafigyelni arra, hogy mondatai beleférjenek a megfelelő baloldali iránymutatásba.

Magánemberi oldala

Keveset lehet tudni a magánéletéről. A bulvár lapok fotósai nem leskelődnek utána, a szemetesét sem túrják fel idegen női fehérnemű után kutatva. Talán nemcsak azért mert szépen és kiegyensúlyozottan él lányával és feleségével, hanem mert semmi izgalmas nincs a személyiségében. Kerekded formája bárhol megjelenik sehol nem vált ki sem örült rivalgást, sem borzasztó sírást. Halk kiegyensúlyozott beszéde, érzelemmentes felszólalásai nem sok emberben okoznak gerjedelmet.

Honlapja szerint (www.kisspeter.hu) azonban kislánya a világrengető államügyek közepette is a legfontosabb marad az életében:



„Ő az, akinek még a legfontosabbnak látszó ügyek közepette sem tud nemet mondani. Dió egy mobiltelefont kapott a 10. születésnapjára – meséli a miniszter, azóta, ha például a lecke írásban megakad, vagy éppen elkészül a feladattal, felhív, vagy üzen, bárhol vagyok is, és arra kér, hogy most rögtön ellenőrizzem le, jól csinálta-e. Kiss Péter napjai ugyancsak zsúfoltak, de a hétből egy napot igyekszik a családdal tölteni, bár ez mostanában nagyon nehéz - teszi hozzá kissé szomorúan. A „lopott” napok, és az együtt töltött idő azonban gyorsan szalad, ezért ilyenkor a család igyekszik minden percet együtt tölteni: mozi vagy állatkert egyformán kedves időtöltésnek számít. De előfordul, hogy közösen indulnak vásárolni az írószerboltba illatos radírt, meg ceruzahegyeket venni – meséli. „

„Napközben is a családján „tartja a szemét”, mert dolgozószobájának íróasztalán négy fényképről is Dió mosolyog rá.
- Természetesen apás szülés volt. Én mindenáron ott akartam lenni, hogy segítsek a feleségemnek, Csillának, hogy lássam, hogy érzékeljem mindazt, ami szerintem szavakkal kifejezhetetlen. Bevallom, nehéz nap volt, még nekem is, a vajúdás másfél óráig tartott. Emlékszem, a lábánál fogva emelte föl kislányunkat az orvos, hogy sírni kezdjen… Több, mint 50 centi hosszú volt és több mint 3 kiló. Ezért sem tudok én nemet mondani ennek a gyereknek! Már akkor kijelentettem a feleségemnek: nevelni és irányítgatni majd neked kell ezt a kislányt!”

Személyes kisugárzása

A fentieken kívül sokkal több minden nem is „sugárzik” róla. És, talán ezért nem is fogja soha elnyerni az első helyet a kormányban. Egy választási kampányban kevesen fognak utána omlani. Soha nem lesz olyan népszerű „rocksztár” mint a Fidesz vezér, de nem lesz a nép egyszerű gyermeke sem, mint jelenlegi főnöke és ellenlábasa. Vélhetően soha nem lesz több, mint „A Kiss Péter”. Se több, se kevesebb. Mostanra kialakult a kisspéter kép, amelyet már nem igen lehet megváltoztatni. Ezen nem tud és valószínűleg nem is akar változtatni. Ennek legfőbb eleme a szocialista pártbeli léte és fontossága. Ezt talán a honlapja mutatja a legjobban, amely egy az egyben az mszp.hu lemásolása, az önállóság legkisebb minimuma nélkül.

A 2010-es nagy nekifutásban számára csak akkor juthat komolyabb zsákmány ha sikerül a párt jelentős részét maga mögé állítani. Ám, ahogy akkor sem sikerült, amikor jobban álltak, így kicsi az esélye annak, hogy ő nyerje el a kormányfő-jelölti posztot.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását