2024. május 18. - Erik, Alexandra

Karácsony előtti csoda

Nemsokára megérkezik a karácsony, a jóság ünnepe. Álljon itt egy történet arról, hogy mit érhetünk el a jósággal akkor, ha tényleg hiszünk benne, és használjuk is az erejét.
2009. december 23. szerda 16:03 - Pásztor Balázs
A karácsonyt a jóság ünnepének is szokás nevezni: ilyenkor mindenki megtisztul a haragtól és a rosszindulattól, sőt megpróbál embertársaira jóhiszeműen, jóindulattal gondolni, segíteni nekik problémáik legyűrésében. Sajnos sokan már nem tartják be a szeretet ünnepének szabályait, pedig kell a robotizált fogyasztói társadalomnak egy kis melegség, emberség. Legfőképp azért, mert ekképp társadalmunk hibás kerekeit is helyre lehet tenni. Álljon itt egy történet a karácsony szellemiségének az erejéről:

Kedves kis történet

Még májusban történt, a bolti rablást mindennapinak elkönyvelő amerikai társadalomban, hogy egy rabló nem épp úgy távozott egy kisboltból, mint azt várta. Ugyanis amikor ki akarta fosztani az üzletet, a szituáció az ellenkezőjére fordult, és a végén a boltos tartotta sakkban a fosztogatót. Azonban a boltos ahelyett hogy hívta volna a rendőrséget és feljelentést tett volna, adott a szerencsétlen próbálkozónak egy kiló kenyeret és 40 dollárt, hogy tudjon enni adni a családjának, majd megígértette vele, hogy nem rabol többet és szélnek eresztette.

És jótett helyében jót várj: nemrég érkezett egy levél a boltoshoz, ötven dollárral körítve. Az ex-rabló fizette vissza tartozását, és arról is beszámolt, hogy immáron van munkahelye, rendbe tette az életét és egy gyermeke is született. A boltos jótékony célra adományozta az 50 dollárt.

Tanulság

Itt egy emberi jó útra tért és hasznos tagja lett a társadalomnak, csak mert egy másik a nehéz helyzetben nem megbüntette, hanem kötelességein felül segítette őt. Gondoljunk bele: mi lenne, ha ez nem egy kivételes eset, hanem átlagos jelenség volna? Mi lenne, ha mindenki az önző érdekeit félretenné, és segítené a másikat a nehéz helyzetekben? Talán nem oldódnának fel az emberi kapcsolatok, nem lenne annyi probléma, az emberek nem szenvednének annyit. Egyszóval egy kis kedvességgel és előzékenységgel a világ egy jobb hely lenne.

Természetesen vannak olyan emberek, akik bármennyi segítség ellenére is csak a saját érdekeiket szemlélnék, és ugyanúgy visszajönnének rabolni, hiába engedték el egyszer őket, megsegítve. Ám az emberismeret és némi beleérzőkészség sokat segíthet: csak bele kell gondolni, hogy az illető ránézésre min mehetett keresztül, és hogy Te voltál-e hasonló helyzeteben. Ha igen, mennyit segített volna egy kis kedvesség? Mert ami neked egy mosoly, az más embernek a világot jelentheti.

Érdemes egyetlen napra kipróbálni, hogy milyen hellyé válik a világ, ha mindenkivel segítőkész és előzékeny vagy, akivel csak találkozol. Mert a kedvesség sokszor kedvességet szül. Ha pedig beválik, érdemes máskor is elővenni... Elvégre, ahogy Mahatma Gandhi is mondta: ha meg akarod változtatni a világot, akkor a változás legyél te magad!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását