2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fogyási tippek hosszú távra

A WHO gyógyíthatatlan betegségnek nyilvánította az elhízást, nincs rá végleges megoldás, ezért testünket hosszú távon karban kell tartani. Annyi tuti biztos tippet hallottunk már a sikeres súlycsökkenés eléréséhez, hogy egyre inkább szkeptikusak vagyunk a
2008. június 26. csütörtök 14:32 - Hírextra
A fogyókúra akkor a legeredményesebb, ha szakember segítségével dolgozzuk le a felesleget. De ha erre épp nincs lehetőségünk, néhány alapvető szabály betartásával sokat tehetünk a karcsúsodásért.

– A fogyókúra lényege, hogy kevesebb energiát vigyünk be a szervezetbe, mint amennyit szoktunk, vagyis kevesebbet lehet ennünk. Legalább 500 kalóriával csökkentsük le a napi adagot, de semmiképp se vonjunk meg 1000 kalóriánál többet magunktól, mert ezzel nagy károkat okozhatunk a testünknek. Érdemes fehérjéből és vitaminból többet enni a kúra ideje alatt, és az étkezéseket tegyük rendszeressé – tanácsolja Dr. Tóth Tamás, obezitológus szakértő.

Normális esetben naponta négyszer-ötször kellene táplálékot magunkhoz venni, de a fogyókúra ideje alatt érdemes ezt a mennyiséget háromra lecsökkenteni. Az is nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időpontban étkezzünk, mert a rendszertelen evés is hizlal. Minden olyan étel vagy ital fogyasztása, aminek íze van, étkezésnek számít, ezért nem megoldás gyümölcslevekkel, teával kielégíteni hiányérzetünket, mert a zsírbontási folyamat ezek hatására leáll.

– Nem tanácsos kihagyni étkezéseket, mert ha például nem reggelizünk, akkor a vacsoránál fogjuk bepótolni az elmaradást, aminek szintén hízás az eredménye. Tilos izomból és fehérjéből fogyni, ennek ugyanis szintén az a következménye, hogy végül a súlyunk gyarapodik. A diéták 92 százaléka hizlal a felmérések szerint, ami azt jelenti, hogy a kúra után egy évvel az embereknek mindössze 8 százaléka tudja tartani a lecsökkent testsúlyt, a többiek testesebbek lesznek.

A szakember szerint az étkezést sokkal inkább előtérbe kell helyezni a diéta alatt, mint a mozgást. Ha valaki előtte nem sportolt, annak nagyon megterhelő lehet a kevesebb energia bevitele és a mozgás egyszerre. Emellett pedig csak a fogyókúra ideje alatt végzett edzés eredménye, hogy szintén vissza fogja hízni leadott kilóit az illető, ha abbahagyja a diétát. A mozgás inkább akkor kerül előtérbe, ha elértük a kívánt súlyt, és azt szeretnénk megtartani.

– A lelki motiváció és az élettan között meg kell találnunk a helyes egyensúlyt. Ha csak az egészséges táplálkozásra állunk át, akkor havonta körülbelül egy kilóval leszünk könnyebbek, az ilyen ütemű fogyás viszont elkedvetleníti, türelmetlenné teszi az embereket. Ezért kell a diéta, de nem szabad túlzásba vinni azt sem, havonta maximum három kiló súlycsökkenés az ideális. Ha valaki ennél többet ad le, akkor ott baj lesz.

Egy fogyókúrás étrendet általában három-négy hónapig érdemes betartani, ha valaki ennél hamarabb abbahagyja, nagy a valószínűsége, hogy nem lesz tartós az eredmény. Azt is tudomásul kell venni, hogy a diéta az első két-három hétben jár látványos fogyással, utána lelassul a folyamat, ettől nem szabad kétségbe esni és feladni. A három-négy hónap után pedig egy normális, egészséges étrendre való átállás következik, ami hat-nyolc hétig tart. Ekkor jöhet a mozgás is, és ha nem csábulunk el, akkor új, karcsúbb alakunkban évek múlva is gyönyörködhetünk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását