2024. április 12. - Gyula

Ésszerű fogyókúra

Nem katonai címről, hanem a glikémiás indexről szól az a diéta, melyben a vércukorszint fontos szerepet kap. Sajnos hazánkban sokan küzdenek súlyfelesleggel és sokan fogyókúráznak is, de helytelenül, ezért sokszor eredménytelenül is. A fogyókúrák ily módo
2008. május 9. péntek 06:57 - Hírextra
A héten már tájékozódhattak a fogyókúrák különböző módjairól. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy csakis észszerűen szabad diétázni.

A diéták négy nagy csoportba oszthatók. Az első a szénhidrátban magas és zsírszegény, ilyen például az Atkins vagy Hollywood fogyókúra, a második az úgynevezett szétválasztó, a harmadik a zsír- és szénhidrátszegény diéta, a negyedik pedig az úgynevezett GI fogyókúra, amiről Szűcs Zsuzsanna dietetikus beszélt.

- A GI a glikémiás index fogalom rövidítése. A diéta lényege, hogy bizonyos élelmiszerek milyen hatással vannak a vércukorszintre. A cukor a 100%, ehhez viszonyíthatunk minden más táplálékot. Minél alacsonyabb a GI –vagyis a glikémiás index- annál jobban illeszkedik ebbe az étrendbe. Tulajdonképpen ez nem is fogyókúra, hanem egy egészséges étrend, melynek segítségével megszabadulhatunk a súlyfeleslegtől.

Természetesen egyénenként változó, hogy kinek melyik étel mennyire emeli meg a vércukorszintjét, így a diéta során ezt is figyelembe kell venni.

- Egyéb tényezők ugyancsak közrejátszanak abban, mennyire hatásos ez az étrend. Az adott élelmiszer zsírtartalmát sem árt megvizsgálnunk. Arra szintén tanácsos odafigyelni, hogy például a krumplipürének magasabb a zsírtartalma, mint a sima héjában sült burgonyának, tehát az sem lényegtelen, hogyan készítjük el az ételeket.

Természetesen vannak veszélyei a diétának: nem veszi figyelembe ugyanis az ételek energiatartalmát. Például a szárazbab, vagy a lencse nem feltétlenül emeli meg a vércukorszintet, de mivel energiában gazdag, ezért akár hizlalhat is. Ebben a diétában fogyaszthatók a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségfélék, a főzelékek és a durumlisztből készült ételek. A dietetikus azt is elmondta, hogy a durum-tészták sokkal laktatóbbak, így eleve kevesebbet fogyasztunk belőle.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását