2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hisztis kölykök

Sokszor olyan erőteljes toporzékolásba kezdenek, hogy még levegőt is elfelejtenek venni.
2008. április 17. csütörtök 23:22 - Hírextra
Az affektív apnoe, vagyis a gyermek nagy sírást követő légzéskimaradása a szülő számára ijesztő, szívfájdító jelenség. Lényegében annyit jelent, hogy a kisgyermek erős sírás (ritkábban nevetés vagy hirtelen ijedtség) hatására nem vesz levegőt, az oxigénhiány okozta változások miatt elkékülhet vagy elvörösödhet, sőt megeshet, hogy elájul – avatott be minket Dr. Kovách István gyermekgyógyász.

- Ezek a változások egyfajta reflexes belégzést indítanak el, ami áttöri ezt az állapotot, de addigra bizony megrémíti a szülőket. Az egészséges gyermekeknél az ijesztő tünetek ellenére az állapot ártalmatlan. Okait sokan sokféleképpen magyarázzák, de a legtöbb szakember biztosat mondani nem tud. Talán furcsán hangzik, de az affektív apnoe még a legjobbnak számít akkor, ha légzéskimaradásról van szó.

Ennek ellenére oda kell rá figyelni, még pedig azért, mert könnyen összetéveszthető egyéb komoly bajokkal.

- Én azt javaslom, ha a gyerek mély sírását követően nem vesz levegőt, akkor ingereljük valamiképpen: fújjunk rá vagy fröcsköljünk vizet az arcába. Általában ilyen inger hatására abbahagyja a sírást, de egyébként idővel amúgy is megnyugszik. Ha nem így történik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Azt viszont jó tudni, hogy az egy éves korú gyermekek a leghisztisebbek, hiszen ilyenkor próbálja végig a viselkedésformákat. Amikor azt tapasztalja, hogy bömböléssel bármit elérhet, akkor miért hagyna fel ezzel a – bevált - módszerrel? Az a legcélravezetőbb, ha egyszerűen nem figyelünk rájuk. Ezalatt azt is értem, hogy nem is szidjuk le őket, hanem kezdjünk el mással foglalkozni, például a mellette lévő labdával.

A gyermekgyógyász persze azt is kiemelte, hogy a hisztis viselkedés sok esetben egyénfüggő is. Nem mindenkinél eredményes a figyelemmegvonás, de azért akadnak olyanok is, akik egész életüket hisztimentesen élik le.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását