2024. április 28. - Valéria

Elbutulunk az ételfestékektől?

Tanulási és koncentrációs zavart, valamint hiperaktivitást okoz gyermekeknél egy, az édességekben, üdítőitalokban, tejdesszertekben gyakran előforduló élelmiszer színezék.
2008. június 26. csütörtök 13:37 - Hírextra
Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő szerint a gyakorlatban is érvényt kell szerezni az EU elővigyázatossági elvének, és nem szabad kockázatos anyagot élelmiszerben használni.

A fogyasztóvédelmi és más civil szervezetek azt követelik az Európai Parlamenttől, hogy lépjen fel a gyermekkori hiperaktivitást okozó élelmiszeradalékok, színezőanyagok ellen. Hegyi Gyula magyar EP-képviselő is csatlakozott az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület által is támogatott kezdeményezéshez. A Southampton- i Egyetem kutatási eredményei szerint egyes jellemzően az édességekben és üdítőitalokban található ételfestékek (E102, E104, E110, E122,E124 és E129), a gyermekekre fokozottan károsak. Nátrium-benzoát tartósítószerrel együtt fogyasztva hiperaktívitást, tanulási és koncentrálási nehézségeket okozhatnak.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága tagjainak kezdeményezésére olyan döntés született, hogy a fenti adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni: "Esetleges aktivitási és koncentrációs zavarokat idézhet elő gyermekeknél". A felvetést tizenkét tagország negyvenkét fogyasztóvédelmi és más civil szervezete is támogatja.

Hegyi Gyula hangsúlyozta, hogy a legfiatalabb fogyasztók védelme kiemelt fontosságú. A magyar képviselő szerint a figyelmeztetés kötelező feltüntetése csak az első lépés, fokozatosan ki kell vonni a forgalomból a káros színezőanyagokat. A fogyasztóknak hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a természetes élelmiszerek és üdítők nem olyan harsogóan színesek, mint a mesterséges színezés után. Különösen fontos, hogy a gyermekek ne szokjanak hozzá az agyonszínezett, káros adalékanyagokkal teletömött élelmiszerekhez, üdítőkhöz.

Dr. Dömölki Livia az OFE élelmiszer szakértője reméli, hogy az Európai Parlament napirendre tűzi az azo-színezékek törlését az engedélyezett adalékanyagok listájáról, tekintettel arra, hogy táplálkozási értékük nincs, s ráadásul azt az érzetet keltik a fogyasztóban, mintha valódi gyümölcsből készülnének azon élelmiszerek, amelyekhez használják ezeket.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását