2024. június 13. - Antal, Anett

Az MDF erdőt telepítene

Az MDF a Nemzeti erdőtelepítési program felgyorsítását javasolja a kormánynak, álláspontjuk szerint ennek összekapcsolása az Út a munkába programmal a munkanélküliség enyhítésére is alkalmas lehet.
2009. szeptember 26. szombat 13:41 - HírExtra
Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő az MTI-nek szombaton elmondta: az MDF felszólítja a kormányt, hogy gyorsítsa fel az Európai Unió (EU) által támogatott Nemzeti erdőtelepítési programot, és a költségvetés tervezése során biztosítsa a szükséges nemzeti önrészt.

Hozzátette: az erdőtelepítési program része lehetne az Út a munkába programnak, és az ebben részt vevő emberek közben szakképesítést is szerezhetnek. Amennyiben a program jól működik, akkor jelentősen lehet a vidéki emberek foglalkoztatását javítani.

A politikus felhívta a figyelmet arra is: fontos, hogy az erdőtelepítési programban nyertes pályázatok haladéktalanul megkapják a határozatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), hogy a munkálatokat mielőbb el lehessen kezdeni.

Hozzáfűzte, hogy tavasszal a nyertes pályázók nem kapták meg a határozatokat, ezért a tavaszi szezonban nem tudtak hozzákezdeni az erdőtelepítéshez. A késlekedés azért okoz problémát, mert a nevelt csemetéket egy idő után már nem lehet kivenni a földből és áttelepíteni, így kárt szenvednek azok is, akik a programban már felkészültek a csemetetelepítésre.

Lengyel Zoltán kifejtette: ha a lemaradásunkat megpróbáljuk behozni az erdőtelepítési programban, akkor azoknak, akik vidéken a mezőgazdaság szerkezetváltása miatt elveszítették munkahelyeiket, munkalehetőséget lehet biztosítani éveken keresztül. Az EU ugyanis nemcsak az erdőtelepítést támogatja, hanem a csemetegondozást is, ezekre 2013-ig áll rendelkezésre európai uniós forrás.

Hozzátette, hogy az erdőtelepítések felgyorsítása nemcsak munkahelyeket teremthet, hanem fontos környezeti előnyökkel is járna, ezáltal jelentősen csökkenthetjük energiafüggőségünket, élhetőbbé tehetjük környezetünket. Egyre nagyobb a fa iránti igény mind az iparban, mind a háztartásokban, és ha ezt az igényt nem tudjuk pótolni az erdőterület növelésével, akkor erdőpusztulás vár az országra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását