2024. május 2. - Zsigmond

Uborkaszezon helyett MSZP és SZDSZ

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint a nyári uborkaszezon tematizálását szolgálja az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalássorozat, amelyről kedden állapodott meg Gyurcsány Ferenc kormányfő, a szocialista párt elnöke és Fodor Gábor, a liberális párt ve
2008. június 25. szerda 06:38 - Hírextra
Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting szakértője és Kiszelly Zoltán politológus szerint mind a két pártvezér jól járt a nap folyamán tartott megbeszéléssel.

Szomszéd Orsolya rámutatott: nyáron általában nem történnek jelentős politikai események, éppen ezért ez jó lehetőség arra, hogy a szocialisták és a liberálisok tematizálják a közbeszédet.

Gyurcsány Ferencnek azt kell bizonyítania, hogy a kisebbségi kormány működik és a cselekvés látszatát kell keltenie. Az SZDSZ-nek pedig saját jelentőségét kell mutatnia, azt, hogy "megkerülhetetlen" politikai tényező - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint nagyon jó nyara lesz az SZDSZ-nek, mivel a találgatások miatt sokat szerepel majd a magyar médiában a cselekvési programmal kapcsolatban. A több szereplés pedig már önmagában is növelheti a párt támogatottságát - fűzte hozzá.

Fodor Gábor azzal érhet el sikert, ha továbbra is lebegteti a koalíciókötés lehetőségét. Ha nyáron ez lesz az egyik "gumicsont", akkor lehet, hogy az "egyszázalékos törpepártból háromszázalékos minipárt" lesz - hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Ráadásul az SZDSZ a tárgyalássorozattal elveszi a teret az MDF elől, Dávid Ibolyáék nem kerülnek majd szóba, mint a kormány lehetséges együttműködő partnere - tette hozzá.

Az, hogy Gyurcsány Ferenc ütemtervet dolgoz ki, kitolhatja a kisebbségi kormányzás idejét. Ha sikerül elfogadtatnia az SZDSZ-szel a költségvetést, akkor akár egy évig is működhet a kisebbségi kormány. Így Gyurcsány Ferenc azt bizonyíthatja a szocialistáknak, hogy ha bíznak benne, akkor hatalmon tudnak maradni. Ha az SZDSZ támogatja őt ebben, akkor Gyurcsány Ferencet akár újra is választhatják 2009 márciusában - vélte a szakember.

Fodor Gábor az időhúzásra játszik, mert neki kétfrontos háborút kell vívnia: a belső ellenzékkel és az MSZP-vel egyszerre - húzta alá Kiszelly Zoltán.

Szomszéd Orsolya szerint azzal is időt nyer Fodor Gábor, ha a Fidesszel folytatódnak a tárgyalások, sőt nyomásgyakorlásként a szocialistákkal tartott megbeszéléseken is fel tudja használni ezt.

Kiszelly Zoltán szerint a szombati Fodor-Orbán tárgyalás növelte az SZDSZ mozgásterét is: világossá tette, hogy a liberálisok nem akarnak előre hozott választást, de felvetette a szakértői kormány lehetőségét.

A politológus kiemelte: előbb-utóbb színt kell vallania az SZDSZ-nek, a "lebegtető politika" csak ideig-óráig lehet népszerű. A liberálisok valószínűleg kívülről fogják támogatni a kormányt az európai parlamenti választásokig, az adótörvényeket és a költségvetést pedig megszavazzák - tette hozzá.

Szomszéd Orsolya szerint Fodor Gábor eddig jól taktikázott, de egyelőre nem tudni, hogy ebből milyen eredmény születik majd. A költségvetésről szóló tárgyalásokon azonban már színt kell vallania az SZDSZ-nek - hangsúlyozta a szakértő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását