2024. április 29. - Péter

Szabad lesz nemzeti zászlót lengetni a meccseken

Törvénybe ütköző tettet követtek el mindazok az orosz szurkolók, akik a labdarúgó EB meccsein orosz zászlót lengettek, vagy netán a nemzeti színeket arcukra festették, és a meccsek utáni örömmámorban is zászlót bontottak, de hamarosan mindez már engedélye
2008. június 25. szerda 17:30 - Hírextra
A jelenleg érvényben lévő törvény az Oroszországi Föderáció állami zászlójáról szigorúan felsorolja, hol lehet felemelni, továbbá hová helyezni a zászlót, s a listán a sportesemények nem szerepelnek, de még a házakat is csak az állami ünnepeken szabad fellobogózni. Aki megsérti a jogszabályt, az közigazgatási, de akár büntető eljárással is számolhat: a címer, vagy a zászló megsértése akár 3-6 havi őrizetet, vagy egy évi terjedő börtönt vonhat maga után.

Az állami dumában már többször felmerült, hogy nem helyes buta tilalmakkal visszafogni az állampolgárok hazafias érzelmeit, s 2003 óta már több javaslat gyűlt össze a jogszabály enyhítésére, de a Kreml és a kormány támogatása hiányában egyik sem került napirendre.

Most azonban a jelek szerint az EB megérlelte a helyzetet: a több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt jelezte: két napon belül a Kremllel és a kormánnyal is egyeztetett javaslat kerül a duma elé, amely "maximális mértékben kitágítja az állami zászló használatának lehetőségét", más szóval a jelkép megsértésén kívül mindent engedélyez. Hogy mi tekintendő sértésnek, azt a továbbiakban a bíróságoknak kell megítélnie - mondta a nyilatkozó képviselő.

Hozzátette: bizonyos kérdéseket nem is a jogszabály, hanem az etika és a szokás dönti el, vannak például országok, ahol elfogadott, hogy a zászlót alsónadrágra nyomtassák, másutt pedig ez sértésnek számít.

Ezt nem véletlenül mondta: Moszkvában a minap volt egy divatbemutató, amelyen éppen zászlóval díszített, vagy legalábbis a nemzeti színekből készült ruhákat mutattak be.

A törvényjavaslat legkorábban ősszel kerülhet a duma elé, de már az előterjesztés tényétől is megnyugodhatnak a rendőrök, akik eddig lesütött szemmel álldogáltak a zászlóerdő közepén a meccseken, vagy az azokat követő népünnepélyeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását