2024. április 23. - Béla

Nemzeti akcióterv

Országos fitneszprogramot fogadott el szerdán a német kormány az állampolgárok számára. A hivatalosan nemzeti akciótervnek elkeresztelt programban a kabinet hadat üzent a kövérségnek és a mozgáshiánynak, amely a legfrissebb felmérések szerint minden koráb
2008. június 25. szerda 16:03 - Hírextra
Az első ilyen jellegű átfogó fitneszprogram mindenekelőtt az életmód gyökeres átalakítását, illetve az egészség megőrzését célozza.

A programot közösen dolgozta ki a táplálkozásért felelős konzervatív mezőgazdasági miniszter, valamint az egészségügy tárca szociáldemokrata vezetője. A kabinet közreműködésre szólította fel a tartományokat, továbbá a különböző civilszervezeteket, valamint a gazdaságot is.
A fitneszprogram elfogadása annak nyomán vált égetővé, hogy a közelmúltban hivatalosan is megerősítést nyert: a német férfiak kétharmada, a nők fele túlsúlyos, mégpedig jelentősen, s gyors ütemben növekszik az ebből fakadó megbetegedések - elsősorban a magas vérnyomás és a cukorbetegség - száma. Különösen aggasztó, hogy a fiatalok, illetve a kiskorú gyermekek körében is egyre több a túlsúlyos, sőt az erősen kövér. Ami pedig a sportot illeti: a férfiak 37, a nők 38 százaléka úgyszólván csak hallomásból ismeri azt, de maga még soha nem próbálta, a lépcső, a kerékpár, de még a séta is szinte teljesen idegen számára.

A kormány épp ezért tárgyalásokat irányzott elő az édességeket gyártó cégekkel egy olyan "viselkedési kódex" elfogadásáról, amelynek keretében a szóban forgó vállalatok - legalábbis a remény szerint - önkéntesen vállalnák, hogy lemondanak az édességek reklámjáról a 12 évnél fiatalabb gyermekek számára.

"Célkeresztben" van az informatikai ágazat is, a számítógépes programokat gyártó cégekkel ugyanis a hatóságok olyan játékok készítéséről kívánnak megállapodni, amelyek nagyobb mozgásra ösztönöznek. Az élelmiszeriparnak általánosságban egészségesebb élelmiszereket kellene előállítania, a fitnesz- és a wellnesziparnak pedig "többet, jobbat és olcsóbban" kellene nyújtania.

A tervek között szerepel az is, hogy az egészséges életmód - különös tekintettel a táplálkozásra - a tartományi iskolai tantervek része legyen. Ha nem is önálló tárgyként, de az egészséges táplálkozást a kormány szerint valamilyen formában mindenképp oktatni kell. Mindezzel összefüggésben az eddigieknél jóval nagyobb súlyt kell helyezni a tájékoztatásra, illetve a felvilágosításra, az óvodától kezdve az iskolán keresztül egészen a munkahelyekig.
A kormány ezen kívül közreműködni kíván újabb sport-, illetve fitneszcentrumok létrehozásában, s a tartományokat a maga eszközeivel ösztönözni kívánja újabb parkok, kerékpárutak, továbbá uszodák létrehozására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását