2024. május 3. - Tímea, Irma

Tiltják a reklámhívásokat

Egyre több amerikai szövetségi államban tiltják be vagy korlátozzák a választási robothívásokat, amelyeket a lakosság mérhetetlenül zavarónak, sőt a magánszféra megsértésének tart.
2008. február 7. csütörtök 19:13 - Hírextra

Az Egyesült Államok 50 államából tucatnyiban korlátozzák azt, hogy előre felvett politikai üzenetekkel telefonon keresztül lerohanják a választókat. Most újabb hat fontolgatja a részleges vagy teljes tilalmat.

"Senkit sem hallottunk, aki azt mondta volna, hogy szereti a robothívásokat. Az emberek ki nem állhatják őket, szerintük ez betörés a magánszférába" - mondta John Suthers coloradói államügyész, akinek az irodáját a választási időszakokban elárasztják a panaszlevelek.

Most már Colorado is azon újabb hat állam közé tartozik, ahol jogi korlátokat kívánnak szabni a automatikus hívásoknak. Tizenkét államban eddig is teljes volt a tilalom vagy feltételekhez kötötték ezt az olcsó és hatásos kampányolási módszert.

Néhány államban az efféle hívásokat úgy engedélyezik, ha a felvett szöveg bejátszása előtt egy ember külön engedélyt kér erre a hívott féltől. Máshol be kell olvasni, hogy ki küldte a hívást és azt is, milyen módon érhető el az üzenetküldő csoport.

Az amerikai politikai pártok előszeretettel élnek a kéretlen hívásokkal, mivel ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy a választók nagy tömegeihez eljuthassanak. A hívásokat bonyolító cégek egy robothívást 6 centért kínálnak, és percenként 2500 ilyen automatikus üzenetet képesek szétküldeni. Ahol engedélyezett, a szavazók bármely napszakban kaphatnak hívásokat.

Vannak szövetségi, állami és helyi "tartalmú" üzenetek. Némelyik a választáson való részvételre ösztönöz, más üzenetek a jelöltekről közölnek igaz vagy éppen hamis állításokat. Az olyan fontos államokban, mint amilyen Florida, választások idején egy háztartásba naponta akár 15 robothívás is befuthat.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok egyike, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó a napokban szövetségi szinten tiltakozott, amiért riválisa, John McCain szerinte agresszív, negatív telefonos robotkampányt folytatott Floridában. Természetesen Romney kampánya is élt a robothívások eszközével. A demokrata oldalon Hillary Clinton volt first lady élt panasszal amiatt, hogy szerinte Barack Obama illinois-i szenátor tábora a New Hampshire-i előválasztás előtt az állami törvényeket megsértve, a helyi nem kívánt hívások listáját megkerülve küldött robothívásokat.

Coloradóban Suthers államügyész szinte minden reklámhívást be akar tiltani. Csak a 911-es vészhívásokra adott visszahívások, valamint az iskolai bezárásokról szóló értesítések képeznének kivételt.

Az Egyesült Államokban 2003 óta léteznek szövetségi és állami szinten az úgynevezett nem kívánt hívások listái. Ezekre mindenki ingyen feliratkozhat, hogy ne zavarják a reklámügynökségek és a különböző pénzgyűjtő alapok. Virginia Foxx, észak-karolinai republikánus washingtoni kongresszusi képviselő a közelmúltban törvényjavaslatot terjesztett be arról, hogy a választók nyugalma érdekében a szövetségi listát bővítsék ki a politikai robothívásokkal is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását