2024. április 29. - Péter

Nem árt az óvatosság

A rovarcsípés valakinek egy kis kellemetlenség, míg másnak élethalál kérdés. Számos tünetet produkálhat, ha egy kis szúró állatka megcsíp minket. Dr. Nékám Kristóf allergológus szerint nem kell azonnal menekülni, amint egy darázs közelít felénk, ám az óva
2008. június 25. szerda 19:27 - Hírextra
- A rovarcsípés allergiát a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött antitestek okozzák. A méreg bejut a véráramba, így test-szerte felléphetnek tünetek. Enyhe formában csak viszketést, nehézlégzést, gyengeséget és gyomorfájást okozhat a rovarcsípés, súlyosabb formában viszont akár halálos is lehet - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Az első alkalommal, amikor ezek közül valamelyiket észleljük magunkon, nem kell megijedni, bármelyik egészséges ember tapasztalhatja az allergia kellemetlen tüneteit.

- Ahhoz, hogy a túlérzékenységi reakció kialakuljon, a szervezetnek többször kell találkoznia az allergénnel. Ha valakit csípett már meg rovar, és annak helyén bőrpír, vagy duzzanat alakult ki, annak érdemes orvoshoz fordulnia. Ha a szakemberek allergiát diagnosztizálnak, akkor egy olyan injekció kúrát ajánlanak a páciensnek, ami körülbelül 90 százalék védelmet biztosít a rovarokkal szemben, hazánkban kifejezetten a darázs és méhcsípés ellen. Az injekciót mindenkinek magának kell beadni, de a szakember persze előtte részletes tájékoztatást nyújt annak módjáról. Ha mégis megtörténne a baj, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, aki adrenalinnal semlegesíti a méreganyagot – mondta Dr. Nékám Kristóf.

Ez az injekciókúra már 5 éves kortól ajánlott, de minden esetben érdemes szakemberhez fordulni.
Forrás: netbulvár.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását