2024. május 5. - Györgyi

Nem gyilkol a transzformátor

Veszélytelen a transzformátor-állomás a nagykanizsai házban, ahol a lakók arra gyanakodtak, hogy az épület pincéjében elhelyezett berendezés miatt betegszenek meg rákban.
2007. október 25. csütörtök 15:51 - Hírextra
A tisztiorvosi szolgálat most lezárult vizsgálata azonban semmilyen összefüggést nem talált a daganatos betegségek és a trafó között, sőt kiderült az is, hogy a házban nincs az átlagosnál több beteg. Az önkormányzat felkérésére még áprilisban kezdődött teljeskörű vizsgálat az épületben.

Először az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai végeztek méréseket a lakásokban, de semmi gyanúsat nem találtak. Mostanra a tisztiorvosi szolgálat is befejezte a saját vizsgálatát, szerintük a házban egyáltalán nem gyakoriak a rákos megbetegedések.

"Ebben a házban nincsen magasabb daganatos halálozás, mint egy hasonló korösszetételű, hasonló típusú közösségben ennyi idő alatt várható volna, illetve előfordult volna" - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztiorvosa.

A lakók szerint az elmúlt években 13-an haltak meg rákban a trafóhoz legközelebbi két lépcsőházban. Ugyanakkor a tisztiorvosi szolgálat négy bizonyított, valamint hat bizonytalan esetet talált, ami a szakemberek szerint nem rendkívüli, és ezekért sem a transzformátor-állomás okolható. Az eredmény megnyugtató - mondta az ügyet felkaroló önkormányzati képviselő, aki hozzátette, hogy mindenképpen fontos volt a vizsgálatok elvégzése, mert a lakókat meg kellett nyugtatni. Bizzer András szerint az eredmények akár országos szempontból is lényegesek lehetnek.

A vizsgálat teljes körű volt, kiderült, hogy a trafó körül tűzvédelmi szempontból is minden rendben van, és a ház építőanyagai sem veszélyesek. Nagykanizsa önkormányzata ezzel lezártnak tekinti az ügyet, és a városházán abban bíznak, hogy a vizsgálati eredmények a lakókat is megnyugtatják. A transzformátor marad az eddigi helyén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását