2024. április 26. - Ervin

Fővárosi támogatás a BRFK-nak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 160 millió forintos támogatásáról írt alá szerződést kedden Budapesten Demszky Gábor főpolgármester Tóth Gábor fővárosi főkapitánnyal. A főpolgármester elismerőleg szólt arról, hogy 2003 óta javulnak a budapesti rendőrség
2008. június 17. kedd 07:47 - Hírextra
Ezért részesítette kitüntetésben, ellenszavazat nélküli egyhangú döntéssel a főkapitány elődjét a Fővárosi Közgyűlés - jegyezte meg. Hozzátette, hogy ez a döntés a jobboldali sajtó városi legendái ellenére, még a 2006-os őszi események előtt megszületett.

Demszky Gábor elmondta, hogy tavaly az előző évinél hatezerrel kevesebb, 106 ezer körüli bűncselekmény vált ismertté Budapesten. Pozitívumként említette, hogy a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma öt százalékkal, a közrend ellenieké nyolc százalékkal, a gazdasági bűncselekményeké pedig 38 százalékkal csökkent. A pozitív tendenciákon belül egyes bűnfajták száma viszont növekedett, a közlekedési jellegűeké például 14 százalékkal. Ez jelzi, hogy mire kell a jövőben fokozottabban odafigyelniük a budapesti rendőröknek - állapította meg.

A főpolgármester közölte, hogy idén összességében csaknem 2,2 milliárd forintot fordít a fővárosi önkormányzat a bűnmegelőzés és a bűnüldözés támogatására. Mint mondta, mindig vannak ugyanis olyanok, akik a közterületi nyugalmat és rendet szándékosan fel akarják rúgni. A társadalmi kohéziót fenyegető csoportként említette a főpolgármester a Magyar Gárda és az egyéb szélsőjobboldali formációk időről-időre megjelenő utcai rendezvényeit, amelyeken gyűlöletkeltő jelszavakat skandálnak és fizikai erőszakkal fenyegetnek.

Demszky Gábor szerint a rendőrök többnyire jól vizsgáztak a közterület rendjének fenntartása során. Fontos azonban az is, hogy akkor is a helyes mércét alkalmazzák, amikor egy békés, jogérvényesítő és figyelemfelkeltő felvonulás engedélyezéséről van szó. Ezzel összefüggésben a főpolgármester örömének adott hangot azért, hogy a rendőrség végül is megváltoztatta álláspontját, s engedélyezte "a melegfelvonulást".

A BRFK részére biztosított 160 millió forint önkormányzati támogatásból 100 milliót jutalmazásokra, 60 milliót pedig technikai felszerelések vásárlására fordíthat. Az önkormányzat ennek fejében a fővárosi közlekedés biztonságának és rendjének fokozott biztosítását várja a rendőrségtől.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány egyebek közt elmondta, hogy nyáron 600 új rendőr kezdi meg szolgálatát a fővárosban. Ez a szolgálat létszámhiány felét jelenti. A cél az, hogy a másik felét is megszerezzék a létszámhiánynak, illetve hogy a nyáron szolgálatba álló rendőrök Budapesten is maradjanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását