2024. május 6. - Ivett, Frida

Júliusban tárgyalnak az EU elnökségi kérdésekről

A tervek szerint júliusban tárgyal a kormány arról, melyek legyenek a fő témái a 2011-es uniós elnökségnek - mondta Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten. A külügyi szakember izgalmasnak nevezte a magyar elnökséget.
2008. június 25. szerda 16:31 - Hírextra
A témák között lehet az unió versenyképességét, olajozottabb működését segítő lisszaboni szerződés megújítása, a 2014-gyel kezdődő időszakra vonatkozó uniós költségvetés és a keleti szomszédságpolitika. Ha minden a tervek szerint alakul, Horvátország a magyar elnökség idején válhat a közösség tagjává, Románia és Bulgária pedig csatlakozhat a schengeni övezethez - mondta sajtóbeszélgetésen Iván Gábor.

A szakállamtitkár szerint a spanyol-belga-magyar elnökségi trión belül a témákat tekintve a magyar félév lesz a legizgalmasabb.
Az unió soros elnöki tisztét Magyarország előtt Spanyolország és Belgium tölti be.
A magyar uniós elnökségi stáb háromnegyede már megvan, az év végéig még kétszáz embert választanak ki a közigazgatásból és nyílt pályázatokon. Összesen hétszáz munkatárssal számolnak, emellett száz tartalék embert is keresnek - tette hozzá. Az elnökségi stáb mellett 300-400 szakértő dolgozik majd.

A cél az, hogy 2010 elejére, a hármas elnökség kezdetére felálljon a magyar elnökségi stáb. A résztvevők képzése ősszel kezdődik, nyelvoktatással, uniós ismeretek oktatásával és szakmai képzéssel - mondta a szakállamtitkár.

Magyarországon a jelenlegi állás szerint nem lesz EU-csúcs, tíz-húsz informális miniszteri ülést azonban tartanak majd. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd az EU-elnökség Magyarországnak, de az biztos, hogy tízmilliárdos nagyságrenddel kell számolni - mutatott rá a szakember.

Iván Gábor hangsúlyozta, hogy az elnökségi felkészüléssel kapcsolatos kérdésekben ötpárti egyetértés van a magyar parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását