2024. április 29. - Péter

Bemutatja új művét Philip Glass

Legújabb művét, a Leonard Cohen versei és képei által ihletett Book of Longing-ot mutatja be Philip Glass a Művészetek Palotájában július 3-án és 4-én. Glass 1996-ban már járt Magyarországon, a Petőfi Csarnokban tartott zongorakoncertjén saját szerzeménye
2008. június 25. szerda 15:00 - Hírextra
A baltimore-i születésű Glass a minimalista-repetitív zene egyik alapítója. Hatévesen kezdett hegedülni, majd furulyázni tanult. Tizenötéves korától a Chicagói Egyetemen matematikát és filozófiát hallgatott, s szabadidejében zongorázott. Később New Yorkban zeneszerzést tanult. Tanulmányozta az indiai és az észak-afrikai zenét. A hetvenes évek közepén Philip Glass Ensemble néven zenekart alapított és létrehozta a Mabou Mines színházi csoportot. Komponált operákat, szimfonikus műveket, vonósnégyeseket és tánczenéket, írt filmzenéket, közülük legismertebb a Kizökkent világ (Koaanisqatsi) és Az órák című film zenéje, ez utóbbiért elnyerte a brit filmdíjat (BAFTA) is.

A mostani koncerten legújabb alkotását, a Leonard Cohen versei és képei által ihletett Book of Longing című, egész estét betöltő, zenekarra, énekhangra, prózára és képi világra komponált művét hallhatja és láthatja a közönség. A Book of Longing Cohennek az elmúlt húsz év során papírra vetett versei és szabadkézi rajzai alapján állt össze, s magán viseli szerzőjük valamennyi kézjegyét: egyszerre játékos és meditatív, erotikus és provokatív. A lírai darabok eme szerteágazó tárházát több kategóriába lehet sorolni: hosszú "balladák", szerelmesversek, önéletrajzi művek, a Baldy-hegyi buddhista kolostorban írt spirituális meditációk, valamint a Glass által csak limerikeknek titulált rövid humoros karcolatok.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben nem hagyományos dalciklust hallhatunk majd, a koncert - Philip Glass elképzelése szerint - e laza kategóriákhoz tartozó költemények kollekciója, ahol a zene egy nyolc muzsikusból álló együttes tolmácsolásában csendül fel. Az együttesben Glass is közreműködik, Leonard Cohen hangja pedig felvételről hallható. Cohen vizuális művészeti alkotásainak képi világa a díszlet szerves részeként jelenik meg.

A július 4-i koncert előtt nyilvános beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, Philip Glassszal Hajnóczy Csaba, a Kontroll Csoport és a Kampec Dolores gitárosa beszélget majd különböző témákról. A beszélgetés végén a közönségnek is lesz lehetősége Philip Glasst kérdezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását