2024. április 28. - Valéria

Babonából nem dolgoznak

Munkaszüneti nappal védik magukat a természeti csapásoktól két romániai magyar falu lakói, akik Szent János napján, június 26-án azért nem dolgoznak, hogy településükre nehogy jégeső zúduljon.
2008. június 25. szerda 16:09 - Hírextra
A Krónika című napilap szerdán riportot közölt a Székelyszálláson és Székelyvéckén mai napig is elevenen élő népszokásról. Az emberek emlékezetében még ma is elevenen él 1979, amikor a véckeiek egy része megszegte ősei fogadalmát, és templomozás, pihenés helyett a munkát választotta. Ezzel annyira magukra haragították az égieket, hogy jégeső verte el a települést.

A helyi plébános - aki egyáltalán nem tartja magát babonás embernek - azt állítja, hogy akkora jégeső zúdult reájuk, hogy másnap is lapátolta a jeget a papi lak verandájáról. Arra is emlékszik, hogy a jégeső mindössze falutáblától falutábláig tartott. „Szinte hihetetlen, de most is előttem van, hogy a táblán innen mindent jég takart és pusztított, azon túl meg száraz, poros maradt az út” – meséli elborzadtan a pap.

Akkor majdnem elszabadultak az indulatok a faluban - olvasható a Krónikában -, ugyanis a helyiek többsége a fogadalmat megszegőket hibáztatta a természeti csapásért. A történtekből tanulva, ma a székelyvéckeiek és a székelyszállásiak szigorúan megtartják ezt a népi hagyományt, és Szent János napját kizárólag a pihenésnek szentelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását