2024. április 29. - Péter

Adjon nevet egy gólyának

Nevet keres a nagyhalászi gólyáknak a Magyar Madártani Egyesület és a nyilvánosságot kéri ajánlattételre. A kicsik egyedi jelölőgyűrűvel már rendelkeznek, amelynek segítségével azonosítani tudják őket, de a HX827, HX828, HX829 és HX830 betű-szám kombináci
2008. június 25. szerda 18:33 - Hírextra

Ehhez nem kell mást tenni, mint ellátogatni a http://nagyhalaszgolyakamera.blogspot.com/2008/06/adjon-nevet-nagyhalszi-glyknak-els.html című honlapra és egy új bejegyzés keretében megírni a névajánlatokat.

Az MME azt javasolja lehetőleg magyar nevet adjanak a gólyáknak a weboldalra látogatók, a szülőknek érdemes a nemüknek megfelelőt választani, továbbá érdemes a madarakat megfigyelni a webkamerán, hiszen viselkedésük segíthet a döntésben és talán érdemes figyelembe venni azt is, hogy Nagyhalász a Rétközben található, Nyíregyházától északra, a Tisza közelében.

A gólyák névadása nem új keletű hóbort. Mivel ugyanazok a gólyák gyakran fészkelnek ugyanabban a fészekben éveken át, az ott lakók sokszor adnak nevet a madaraknak. Az internet és a webkamerák már azt is lehetővé teszik, hogy ne csak a közvetlen környezet ismerje a gólyákat, hanem a távol élők, esetenként más országok lakosai is. Az elmúlt másfél hónapban például a nagyhalászi gólyákat mintegy 150 ezer látogató figyelte meg a fészkük közelében lévő webkamera segítségével.

A híres neves gólyák közül meg kell említeni Charlie-t a vörös gólyát, amely sokáig minden évben elsőként tért haza a tél végén. Fülöp pedig Bodrogkisfaludon telel át évek óta és jelölőgyűrűjének köszönhetően kiderült, hogy Spanyolországból származik. Maxot csak rekorder gólyának nevezik. Műholdas nyomkövetőjének köszönhetően kilenc éve tudják, mikor merre jár. Ezzel Max a leghosszabb ideje nyomon követett állat.

Magyarországon összesen kilenc webkamerán figyelik a gólyákat, ebből nyolcat fehér, egyet pedig fekete gólya fészke közelébe tettek. Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását