2024. május 3. - Tímea, Irma

180 ezer font az Emmáért

Száznyolcvanezer fontért (54 millió forintért) kelt el kedd este egy londoni árverésen Jane Austen Emma című regénye első kiadásának egy példánya, amelyet az írónő barátnőjének dedikált. Aki mellesleg egy másik főhős mintája volt.
2008. június 25. szerda 10:25 - Hírextra
A Bonham's ház könyvaukciója rekordot mondhat magáénak: még soha nem fizettek ennyit brit szerző művéért. Az Emma alaposan felülmúlta a várakozásokat, mivel eredetileg 50-70 ezer fontra értékelték. A könyv névtelenséget kérő eladója már csak azért is örült az árnak, mert családja könyvtárában őrizte három nemzedéken át.

"A szerzőtől" - olvasható a regény három kötetének egyikében. A címzett Jane Austen barátnője volt, akiről az írónő feltehetően művének egyik alakját, a nevelőnő Taylor kisasszonyt is mintázta. Az ő neve is szerepel a könyvben: Anne Sharpnak hívták, aki tanítónőként dolgozott Jane fivére, Edward Austen gyermekei mellett.

Amikor az Emma 1816-ban megjelent, az írónő, aki olyan regényeket hagyott hátra, mint a Büszkeség és balítélet, vagy az Értelem és érzelem, arra kérte kiadóját, hogy barátainak és családtagjainak küldjön szét összesen 12 dedikált tiszteletpéldányt. A listán éppen Anne Sharpé volt az utolsó név.

Az Emma ironikus képet fest a korabeli Angliáról különböző szerelmi bonyodalmakon keresztül. Jane Austen alig egy évvel élte túl e regényének megjelenését: 1817-ben, mindössze 42 évesen Addison-kórban meghalt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását