2024. május 2. - Zsigmond

Fodor cselekvési programot akar

Cselekvési programot kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől kedden Fodor Gábor; az MSZP elnöke, miniszterelnök és az SZDSZ vezetője abban állapodott meg, hogy a megbeszéléseket a nyár folyamán két lépcsőben folytatják.
2008. június 24. kedd 21:50 - Hírextra
A kormányfő a kétórás megbeszélést követően a Fodor Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, megállapodtak, hogy a tárgyalások két lépcsőben zajlanak majd: nyáron a következő két évre vonatkozó kormányzati politikai stratégia főbb irányairól tárgyalnak a párt legfelsőbb szintű vezetői, majd ezeket a szakpolitikusok törvényhozási kezdeményezésekre váltják.

Hozzátette: egyetértés volt abban, hogy meg kell újítani az adó- és a járulékrendszert, úgy kell átalakítani a szociális rendszert, hogy az a munkavégzést honorálja, valamint ehhez kell rendelni a képzési rendszert. A kormányfő a közélet tisztaságát és a demokratikus alapjogok, illetve az alkotmányosság védelmét szolgáló kezdeményezéseket is megemlítette.

Mindkét párt számára fontos a Budapest szerződés betartása - emelte ki Gyurcsány Ferenc.
A szocialista pártelnök, miniszterelnök abban is egyetértést érzékelt, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták szerint "a most folyó kormányzás sikerén keresztül vezet az út az ország sikeréhez". A kormányfő megköszönte az SZDSZ-nek a konstruktív és a jó hangulatú megbeszélést.

Egy cselekvőképes kormányhoz hozzátartozik, hogy vannak cselekvési programjai, én egy ilyen programot kértem - mondta a sajtótájékoztatón Fodor Gábor.

Az SZDSZ elnöke hozzátette: az SZDSZ felelős ellenzéki pártként a program megismerése után tudja eldönteni, tudja-e támogatni azt.

Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ számára fontos lenne, hogy a programban szerepeljen a tiszta közélet, a közteherviselés reformja, a versenyképesség erősítése, a költségvetési egyensúly megőrzése, a környezettudatosság és a megmaradt egészségügyi reformok megőrzése.

A liberális pártelnök úgy látja, ha a program nem elfogadható az SZDSZ számára, akkor kerülhet szóba a szakértői kormány és az előrehozott választások kérdése. Kiemelte, hogy a keddi megbeszélések nem erről szóltak, hanem arról, mikor és hogyan vitatják majd meg a cselekvési programot.

"Mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország az európai fejlődés fő áramába csatlakozzon" - jegyezte meg Fodor Gábor.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva kijelentette: a koalíció kifejezés sokszor elhangzott a megbeszélés alatt, de az egyeztetésnek nem volt tárgya a koalíció újrakötésének szándéka.

Az MTI kérdésére, hogy készít-e a kormány az SZDSZ kérésére cselekvési programot, a miniszterelnök azt válaszolta, a kormány az elmúlt időszakban folytatott tanácskozásain éppen a stratégiai fő irányok kialakításán dolgozik, ami a cselekvési program egyik eleme. Ezt nem az SZDSZ, hanem az ország számára kell tisztává tenni - jelentette ki. Hozzátette: a cselekvési program másik része a konkrét kezdeményeseket tartalmazza, amelyek az egyeztetések eredményeként szeptemberre készülhetnek el.

Szintén kérdésre válaszolva Fodor Gábor azt mondta, egyáltalán nem befolyásolta a tárgyalásokat a sajtóhírek szerint közte és Kóka János volt pártelnök, frakcióvezető között feszülő belső konfliktus. Megjegyezte, hogy elődje is a delegáció tagja volt és a szükséges vitákat majd az SZDSZ-en belül lefolytatják.

Az SZDSZ elnöke a sajtótájékoztató végén még annyit mondott, hogy a szocialista párt kisebbségben kormányoz, az SZDSZ pedig ellenzéki pártként kíván tevékenykedni.

A keddi megbeszélésen az MSZP-t Gyurcsány Ferenc mellett Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Juhász Ferenc elnökhelyettes, Szekeres Imre elnökhelyettes, honvédelmi miniszter és Ficsor Ádám kabinetfőnök képviselte. Az SZDSZ részéről Fodor Gábor mellett Kóka János, az SZDSZ volt elnöke, parlamenti frakcióvezető, Demszky Gábor fővárosi főpolgármester, valamint Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter, a párt ügyvivői vettek részt a találkozón.

Fodor Gábor az elmúlt napokban Sólyom László köztársasági elnökkel, és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével folytatott megbeszélést.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Gyurcsány-Fodor találkozó kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Fodor Gábor "egyeztető körútja" mindeddig kézzelfogható eredmény nélkül zárult, és egyaránt "üres kézzel, konkrét előrelépések nélkül távozott" az Orbán Viktorral és a Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélés után.

A demokrata fórum vezetője szerint most már legfőbb ideje, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor közös asztalnál ismertesse, ki mit akar az országgal kezdeni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását