2024. április 28. - Valéria

Emelik a nyugdíjkorhatárt

Egy, a kormánynak szánt javaslat szerint 5 évvel emelnék meg a nyugdíjkorhatárt. A nők egyébként 6 évvel többet töltenek nyugdíjban, és átlagosan 12 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mint a férfiak
2008. június 24. kedd 08:41 - Hírextra
A Miniszterelnöki Hivatal mellett működő Nyugdíj és Időskor Kerekasztal egy nyilvánosságra hozatal előtt álló munkaanyagában azt javasolja a kormányzatnak: a jelenlegi 62-ről fokozatosan 67 évre emelje fel a nyugdíjkorhatárt - írja a Blikk.

A bulvárlap felhívja a figyelmet: ez azt jelenti, hogy korántsem a Barát Gábor, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság vezetőjének a javaslata a legradikálisabb. Barát a Napi Gazdaságnak korábban azt nyilatkozta: egy, a 2010-es évek második felétől a 2020-as évek második feléig lebonyolítható korhatáremelés, amely a mai korhatárt fokozatosan, 3 évvel emelné meg (...) a kövekező, mintegy 20 évben biztosítani tudná a nyugdíjrendszer egyensúlyát.

A gazdasági napilap egyébként mai számában arról ír: a nyugdíjrendszer egészét nézve a magyar nők átlagosan hat évvel többet töltenek nyugdíjban, mint a férfiak, ugyanakkor havonta közel 12 ezer forinttal kapnak kevesebbet.

A legfrissebb adatok szerint rokkantsági nyugdíjban a nők átlagosan 4,1 évvel töltenek többet, s havi juttatásuk 7777 forinttal marad el a férfiakénál, az öregségi nyugdíj esetében pedig a nők 4,8 évvel hosszabb időszakra 16 622 forinttal alacsonyabb összeget kapnak.

A különbséget az magyarázza, hogy a nők tipikusan fiatalabban vonulnak nyugdíjba és átlagosan tovább élnek, mint a férfiak.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását