2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem tárgyalnak az önkormányzatok

Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal.
2009. szeptember 4. péntek 11:30 - HírExtra
A hét érdekvédelmi szövetség képviselői azt hangoztatták, hogy nem "az asztal felborítása" volt a céljuk, hanem azt akarták egyértelműen üzenni a kormánynak, hogy nem tájékoztatást, hanem egyeztetést kívánnak. Méltatlannak nevezték a kormány által a költségvetéssel kapcsolatban számukra készített anyagot.

Közölték, akkor ülnek újra tárgyalóasztalhoz, ha a kormány érdemben akar velük egyeztetni.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség vezetője utalt Bajnai Gordon kormányfő "kisebb torta", kevesebb elosztható forrás hasonlatára, és azt mondta: ha kisebb a torta, akkor más alapanyagból, más szakáccsal kenyeret süssenek helyette.

Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke - aki MSZP-s képviselő is - azt sérelmezte, hogy "számok helyett még mindig csak elveket" láthatnak.

Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének alelnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 11-én már a parlament előtt lesz a költségvetési törvényjavaslat, ám az érintett önkormányzatok még mindig nem tudják, honnan von el a kormány 120 milliárd forintot.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a kormány egy jottányit sem akar engedni a 120 milliárd forintos elvonásból, és az sem világos, milyen feladatokat vonnának el az önkormányzatoktól, "akkor minek szórakozzunk egymással". Közölte: számos olyan, az önkormányzatok számára kötelezően előírt feladat van, amelynek az elhagyása vagy elhalasztása indokolt lenne.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter az önkormányzati érdekképviseleti vezetők sajtótájékoztatója után sajnálatát fejezte ki a megbeszélések felfüggesztés miatt. Ugyanakkor azt mondta, hogy a költségvetésről csak akkor tudnak tárgyalni, ha a kormánynak már kialakult álláspontja lesz a büdzséről.

Arra a kérdésre, változhat-e még a 120 milliárdos elvonási keretösszeg, azt felelte, hogy "aki politikával foglalkozik, az mindent elképzelhetőnek tart".

Az érdekképviseleti vezetők sajtótájékoztatója előtt Bajnai Gordon kormányfő nyilatkozott az újságíróknak, ám a tárgyalások felfüggesztéséről akkor nem beszélt, csak arról, hogy várják az önkormányzatok szakmai javaslatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását