2024. május 3. - Tímea, Irma

Juhász: biztonságos lesz a tűzijáték

Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték minden probléma nélkül, biztonságosan megtartható, de veszély esetén egy gombnyomással bármikor leállítható - mondta Juhász Gábor, a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs vezetője kedden, a Citadellán tartot
2008. augusztus 19. kedd 14:31 - Hírextra
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az augusztus 20-i tűzijáték biztonsági szemléjét követően újságíróknak úgy fogalmazott: nincs szabvány, hogy mikor lehet megtartani és mikor kell leállítani egy tűzijátékot, de ha a nézőkre veszélyes, személyesen dönt az esetleges leállításról, ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal teraszáról nézi majd a fényparádét, ahol a leállító berendezést is elhelyezik.

Az operatív törzs vezetője közölte: ha az este 21 órakor kezdődő tűzijáték idején kisebb eső lesz Budapesten, csúsztathatják, vagy akár el is halaszthatják, ugyanis van esőnap, de hogy mikor, azt nem kívánta elmondani.

Szerdán este 9 órakor kezdődik a fővárosi Duna-parton a hagyományos, huszonkét perces ünnepi tűzijáték. Az operatív törzs vezetője azt mondta, a biztonságos kivitelezésére különleges figyelmet fordítottak, így a tűzijátékot speciális, robbanásbiztos vetőcsövekből lövik ki, és minden helyszínen lesznek pirotechnikus ellenőrök. A kivitelezésben 60 pirotechnikus dolgozik, rendőrségi szakemberek ellenőrzése mellett.

A tűzijáték egyes elemei bármikor, akár helyszínenként egyesével is leállíthatók. Juhász Gábor azt mondta, a rendezvények személyi felelőse ő maga, vagyis ő lesz az, aki veszély esetén leállíthatja a tűzijátékot.

Az idén nyolc helyről - a Lánchíd déli járdájáról, az Erzsébet híd északi járdájáról, a Citadella belső udvaráról, várfaláról, és a Citadella szálloda tetejéről, valamint három dunai kompról - lövik fel a fényjátékot; összesen a Duna 3,7 kilométeres szakaszán, a Petőfi híd és a Margit híd között lesz élvezhető a látvány.

A kisebb rakéták 25, a nagyobbak egészen 600 méterig repülnek fel és keltik életre a több száz effektet és alakzatot. Látvány és zene összhangjáról az úgynevezett "time code-os" indítógépek gondoskodnak; a szakemberek több mint 150 méter elektromos kábelt használtak fel a telepítéshez. A vetőcsövek 75-300 kaliberűek - ismertette a részleteket Patyi György vezető pirotechnikus.

Az idei augusztus 20-i tűzijáték ebben az évben több szempontból is megújul: elsőként a pekingi olimpia tiszteletére öt karikát láthatnak majd, és a megszokott látvány mellett számos, korábban itthon még soha nem látott elemet csodálhatnak meg a Duna-partra látogatók.

Többek között aranyszínű "sárkánytojások", erre az alkalomra tervezett kaleidoszkópok gazdagítják majd a látványt. Különleges, először látható elem lesz a fényrózsa, és a nemzeti lobogó, amit a Dunába ugró bombák jelenítenek meg, míg a fináléban a nemzeti ünnep jelképe, a Szent Korona lesz látható.

Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta, az Erzsébet híd és a Lánchíd közelében állók hasonló látványban részesülhetnek, ugyanis a látványelemeket úgy komponálták meg, hogy például a hídról leomló aranyesőket mindenki láthassa.

A tűzijáték rakétái európai gyártóktól, valamint a tűzijátékok őshazájából, Kínából származnak. Juhász Gábor elmondta, hogy a hajókra Dunakeszi térségében, biztonsági intézkedések mellett telepítik fel a rakétákat, így szállítják este a fényparádé helyszínére.

Az ez évi ünnepi tűzijátékot egyedülálló konfetti show zárja, majd a Kossuth téren éjjel 11 óráig magyar táncházat tartanak.

Az állami ünnepség rendezvényeit nettó 241,6 millió forintért valósítja meg a közbeszerzési pályázaton nyertes, a Pyro-ker 2000. Kft., az Omega Trading Kft. és a Privatex-pyro Hungary Kft. alkotta konzorcium. Tavaly nettó 251 millió forintba került az állami ünnepség, de akkor már előző este is voltak rendezvények.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását