2024. április 19. - Emma

Eltűnő lányok

A lánycsecsemők minden idők legalacsonyabb élve születési rátájával "dicsekedhet" India - hívta fel a figyelmet az ActionAid brit jótékonysági szervezet.
2008. június 24. kedd 07:04 - Hírextra
Az ActionAid a kanadai Nemzetközi Fejlődési Kutatóközponttal közösen jelentette meg az Eltűnő lányok című dokumentumot, amely szerint növekszik az elvetetett nőnemű magzatok száma, illetve azoké a lánycsecsemőké is, akiket magukra hagynak, s ellátatlanságuk halálhoz vezet.
A vizsgálat során hatezer családot faggattak ki öt északnyugat-indiai államban, majd a nemzeti népszámlálási adatokkal végeztek statisztikai összehasonlítást.

Az öt vizsgált államban a 2001-es népszámlálás óta csökkent a lányoknak fiúkhoz viszonyított aránya, különösen gyors ez a csökkenés a viszonylag prosperáló városokban. Míg "normális" helyzetben minden ezer fiúcsecsemőre 950 kislány újszülött jut, az öt szövetségi állam közül háromban 800. Pandzsáb-államban a magasabb társadalmi osztályokban ezer fiúcsecsemőre mindössze 300 kislány jut - idézi a BBC a jótékonysági szervezet jelentését.

A szervezet szerint a jelenségért egyebek közt az ultrahangos vizsgálat elterjedése okolható.
Mint a jelentés rámutat, az indiai nőkre óriási nyomás nehezedik, környezetük azt várja tőlük, hogy fiúkat "produkáljanak", ugyanis a lányokat a szubkontinensnyi országban sokkal inkább tehernek, mintsem áldásnak tekintik. Ennek megfelelően a családok, az ultrahang segítségével kiderítve születendő gyermekük nemét, lány esetében az abortuszt választják, holott egy 1994-es törvény tiltja a nem szerinti szelektív terhesség-megszakítást.

A brit orvosi folyóirat, a Lancet szerint, az elmúlt 20 évben Indiában 10 millió lánymagzatot vetettek el. Az ActionAid rámutatott arra: Indiára szomorú jövő vár, amennyiben azonnal nem vetnek véget a fiuk ily módon történő preferálásának. A szervezet szerint ennek érdekében meg kell szüntetni a nőket sújtó gazdasági és szociális hátrányokat, egyebek közt a hozomány szokását, s a nemek szerepével kapcsolatos sztereotípiákat, amelyek már azelőtt kárhoztatják a lányokat, mielőtt a világra jönnének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását