2024. április 28. - Valéria

Árzuhanással kezdődött az aradás

A kánikulában már elindultak a kombájnok: az aratás az őszi árpával kezdődött. A bő termés hírére az átvételi árak rögtön estek is 10-20 százalékkal - írja a Népszabadság.
2008. június 24. kedd 08:30 - Hírextra
A hét végén az őszi árpa vágásával megkezdődött az aratás. Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint szombaton és vasárnap a déli megyékben mindenütt elindultak a kombájnok. A betakarítógépek első ürítésekor nem csalódtak a gazdák: a termés a várakozásnak megfelelően jó minőségű, és a mennyiséggel sincs baj. Az elnök elmondta: a minőség egyik legfontosabb jelzője, a hektolitersúly (egy hektoliter termény súlya) 86 kilogramm, ami jónak mondható. A földekről érkező hírre a kereskedők azonnal csökkentették az árakat: a tonnánként várt 40 ezer forint helyett a 30-36 ezer forintos sávban tesznek ajánlatot a gazdáknak. Vancsura József szerint a végső árszintre még korai lenne következtetést levonni. Ha marad a száraz idő, a héten végeznek a 196 ezer hektáron vetett őszi árpa vágásával, és a hét végén megkezdhetik a búza próbavágását. Árpából az összes termés várhatóan 650 ezer tonna körül alakul. Ez 34 százalékkal lesz nagyobb a múlt évinél. Az előzetes felmérések szerint az idén kalászos gabonából várhatóan mintegy nyolcmillió tonnát takarítanak be, ami csaknem 30 százalékkal haladja meg a tavalyi, hatmillió tonnát. A gazdálkodók őszi búzát 1,124 millió hektáron vetettek, ez 12 ezer hektárral több a tavalyi területnél. A hektáronkénti becsült termésátlag 4,6 tonna körül van, országosan tehát 5,2 millió tonna termés várható. Sok múlik azon, hogy augusztus elejéig milyen lesz az időjárás. A betakarításra váró terménynek a legjobb a száraz meleg lenne. (Népszabadság)
Forrás: HavariaPress/Népszabadság
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását