2024. május 7. - Gizella

Marad a buszpályaudvar?

Az óbudai Bogdáni úti buszpályaudvar fennmaradását biztosító megoldás elfogadását javasolta hétfőn a Fővárosi Közgyűlés jogi bizottsága a közgyűlésnek - nyilatkozta a testület szocialista elnöke az MTI-nek.
2008. június 23. hétfő 18:52 - Hírextra
Devánszkiné Molnár Katalin elmondta, hogy a jogi bizottság szerint, ha a közgyűlés úgy dönt, hogy az adásvétellel egybekötött csere jelenti a megoldást a buszpályaudvar fennmaradásához, akkor a benyújtott szerződéstervezet támogatható.
A közgyűlés napirendjén áprilisban már szerepelt ez a téma, egy több más ügyet tartalmazó "salátajellegű" rendeletmódosítási javaslat részeként. Hosszas vita után az előterjesztő Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek visszavonták indítványukat. E szerint egy kártérítési perrel összefüggésben a Tétényi úti üzletközpontot átadnák annak a kft.-nek, amely hosszas pereskedés után megszerezte a buszpályaudvar tulajdonjogát.

Csütörtökön gyakorlatilag a korábbi előterjesztés kerül ismét közgyűlés elé. Így az előterjesztők ismét indítványozzák azt is, hogy az önkormányzat Csarnok és Piacigazgatóságától a Tétényi úti üzletközponton kívül a Csatárka úti és a Flórián téri üzletközpontot is elvonják. Ez utóbbi két ingatlant az önkormányzat vagyonkezelő társasága még az idén meghirdetné eladásra. A Tétényi úti üzletközpont átadása miatt a főpolgármesternek javaslatot kell készítenie a Budapesti Művelődési Központ és az ott működő könyvtár elhelyezésére is - rögzíti a közgyűlés elé benyújtott előterjesztés.

A Tétényi úti üzletközpont kártalanításként kerülne a volt Express utazási iroda jogutód kft.-jének tulajdonába. Az Expresstől még 1979-ben sajátította ki a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága a Bogdáni úti ingatlant. Az irodát ekkor kártalanították, de a telekkönyvi átvezetés elmaradt. Emiatt a földhivatal 1998-ban bejegyezte az Express tulajdonjogát az ingatlanra, amit az iroda egy kft.-be apportált. Az évekig tartó és esetenként egymásnak ellentmondó ítéletekkel záruló bírósági eljárás végén, 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság a kft.-nek adott igazat. A cég ezt követően jelezte, hogy a Bogdáni úti ingatlanért cserébe elfogadja a Tétényi úti üzletközpontot. Egyidejűleg 1,1 milliárd forintot követel a BKV-tól és a csatornázási művektől, ingatlanhasználati díjként 1996-ig visszamenőleg.

A gazdasági bizottság vitájában Hutiray Gyula (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy ismeretei szerint tavaly decemberben egy 3 millió forint törzstőkéjű, Liechtensteinben bejegyzett cég tulajdonába került a kft., amely a Tétényi úti ingatlanhoz juthat. A kft. egyébként az áprilisban aláírt szándéknyilatkozat szerint vállalta, hogy a Tétényi úti üzletközpont helyén felépítendő létesítményben kétezer négyzetméternyi helyet biztosít a jelenleg ott lévő piacnak. Vállalta azt is, hogy saját költségén elhelyezi a művelődési központot és az ott lévő könyvtárat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását