2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar hitelválság várható?

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint az amerikaihoz hasonló, ám annál kisebb méretű hitelpiaci válság fenyeget Magyarországon. Palócz Éva az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az emberek újabb és újabb hiteleket vesznek fel, miközben egyáltal
2008. június 23. hétfő 07:51 - Hírextra
A szakember közölte: a lakossági fogyasztás alig növekszik, nem úgy, mint a hitelfelvétel. Az első negyedévben a megtakarítások és a hitelfelvételek egyenlege 0 volt, ami hosszú távon nem fenntartható.

Ami most folyik, minden közgazdasági és józan megfontolásnak ellentmond, nincs rá racionális magyarázat; ennek vége lakások vagy autók elárverezése is lehet. Nagyon vonzóak a borzasztóan alacsony hitelkamatok, ami elcsábítja az embereket - tette hozzá Palócz Éva.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a bankok egyre kockázatosabb ügyfeleknek adnak hitelt, ezért elképzelhető, hogy szerényebb mértékben, de Magyarországon is az amerikai hitelválsághoz hasonló folyamat játszódik le.

Pro és kontra

A forint erősödéséről a közgazdász kijelentette: a folyamat mérsékli az inflációt, ugyanakkor nem kedvez a hazai termelőknek, hiszen csökken az export jövedelmezősége, és nehezebb lesz versenyezniük a behozatallal is.

Palócz Éva hozzáfűzte: ilyen esetekben mindig az a kérdés, hogy melyik ujját harapja meg a döntéshozó. Az inflációs cél követése mindig fontosabb volt, ezért is lehet számítani forint további erősödésére.
Forrás: Inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. június 23. 15:51
A templomban szoktuk talán adni és a gyógyfürdők plusz jattocskái az egyes kezelések mellett... (Ott most nem lesz vizes, mint a fém 100-as már jó ideje "valuta" oda.)
;-P
Don Caló
2008. június 23. 15:48
Íme egy talán kapcsolódó ? friss cikk. Ha nem is a hitelről szól...:

"Jövőre fémpénzzé válik a papír kétszázas
MTI2008. 06. 23., 15:33Utolsó módosítás: 2008. 06. 23., 15:34
eszközök:

Várhatóan a jövő év első felében 200 forintos érmét bocsát ki a jegybank, a jelenlegi 200 forintos bankjegy 2009 végéig marad forgalomban - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. A papír kétszázasok hamar elkopnak, és az eurót is nehezebb lenne bevezetni velük - állítja az MNB.
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ajánlat

* A gazdaság további hírei

Ajánlat

* Elérhető biztonság külföldön is! Utasbiztosítások kedvező áron!

Klikkbank

* Sokat netezel? Ideje innen intézned pénzügyeidet is!

Mivel a 200 forintos bankjegyet váltópénzként használjuk, gyorsan elhasználódik, ezért indokolt a tartósabb fémpénz bevezetése - indokolta a döntést Simor András. A jelenleg forgalomban lévő kétszázasokból évről évre többet kell legyártani, 2007-ben például 50 százalékukat selejtezték le, a bankjegyek pótlásának költsége elérte az egymilliárd forintot. A bankjegyek gyártására fordított költségek 17 százalékát a 200-as bankjegyekre fordítják.

A kétszázas érmék bevezetése megkönnyítené az átállást az euróra is - igaz, erre még várni kell. Az euró fémpénzek ugyanis jóval többet érnek, mint a magyar aprópénz: az egyeurós körülbelül 250 forintot, a kéteurós 500 forintot, a legkisebb bankjegy, az öteurós pedig 1250 forintot ér.

A váltás ellen szól, hogy a kétszázas bankjegy bevált, a lakosság megszokta. A papírpénz kisebb és könnyebb is, mint a fém érmék. Bár a bankjegyek feldolgozása bonyolultabb, mint az érméké, a bankok, kereskedők és automata-üzemeltetők átállása a jegybank szerint így is 3-4 hónapot venne igénybe.

Az MNB honlapjának adatai szerint jelenleg több mint 48 millió kétszázas van forgalomban, 9,6 milliárd forint értékben. Az MNB 1992-ben már kibocsátott 200 forintos érmét, de az nehezen használható, nagyméretű volt, ezért - és ezüsttartalma miatt - a lakosság emlékérmének tekintette és felhalmozta. A kétszázas érmét 1998-ban kivonták a forgalomból."
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását