2024. március 29. - Auguszta

Koppenhága az ideális város

Koppenhága a legideálisabb, legélhetőbb a világ nagyvárosai közül - erre a következtetésre jutott a Monocle című brit folyóirat.
2008. június 23. hétfő 08:37 - Hírextra
A lap 25-ös listáját annak alapján állította össze, hogy egy város mennyire érdekes, milyen ott az életminőség, mennyire vonzó a látogatók számára, milyen lehetőségeket kínál az üzleti élet képviselőinek és az éjszakai élet kedvelőinek. Ezen kívül figyelembe vették a városok bűnözési rátáját, a jó iskolákat és közkórházakat, a másság iránti toleranciát - természetesen a megfoghatatlan, utánozhatatlan hangulat mellett.

A névsorban egymást érik a nagy meglepetések: hiányzik közülük két olyan város, amelyet általában a legkedveltebbek között emlegetnek: London és New York. Mindkettő túlságosan drága, túlságosan osztályjellegű, túlságosan a magánoktatásra és egészségügyre épül, és valószínűleg túl vannak már fénykorukon - indokolták a lap munkatársai. Elismerik, hogy mindkettő a mai napig divatos, sok turista keresi fel őket, de ők azt kockáztatják, hogy elveszítenek valamit, amit máshol megtalálnak. Persze a lista összeállítói nem azoknak a szempontjai alapján dolgoztak, akik egy hetet töltenek a nevezett városokban, hanem akik ott élnek az év 365 napján.
Így kerülhetett az élre Koppenhága: szép, intelligens, emberléptékű, van humora, érzékeny a környezeti problémákra, jó a közlekedése, jók az állami iskolái, kórházai, jók az éttermek, kevés a bűneset (évi átlagban 6 gyilkosság történik a dán fővárosban), és nem olyan hűvös, esős, mint a híre.

A második helyen München áll, amelyről azt hitték, hogy Berlin berobbanása és Drezda gyors fejlődése mellett visszaesik, ezzel szemben ma is a legélhetőbb, legszórakoztatóbb kozmopolita német város.

A harmadik helyet váratlanul Tokió szerezte meg: egy olyan megalopolisz, amely óramű pontossággal működik, egyszerre gyors és lassú, képes megcáfolni a vele kapcsolatos sztereotípiákat. Utána a hagyományosan kedveltek jönnek, köztük Zürich, Bécs, Helsinki, Stockholm, Vancouver, Montreal, Melbourne, Párizs, Sydney, Madrid, Amszterdam és Barcelona.
A 25-ös listán van néhány "kakukktojás", mint például a japán Fukuoka, a shopping fővárosa, vagy az amerikai Oregon állambeli Portland, amely egyfajta északi San Francisco. Érdekes módon az ellenkultúra örök központja kimaradt a felsorolásból és legalább ennyire megdöbbentő, hogy egyetlen olasz vagy görög városnak sem sikerült beküzdenie magát a Top 25-be.

A lap jövőre újabb listát ígér, és elárulja, hogy melyik az az öt város, amelynek 2009-ben esélye van a bekerülésre. Ez az ötösfogat sem mindennapos: Genova, Buenos Aires, Isztambul, Bejrút és Phnompen áll ugrásra készen
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását