2024. április 29. - Péter

Életfogytiglan büntetés vár Karadzicra Hágában

Rövidebb lehet a Milosevic-pernél a hágai nemzetközi törvényszéknek átadott Radovan Karadzic pere - véli az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász. Valki László professzor szerint az életfogytiglani börtön lehet a legsúlyosabb ítélet, amit a törvé
2008. július 31. csütörtök 07:35 - Hírextra
Szerda hajnalban Belgrádból Hágába szállították Radovan Karadzicot. Valki László nemzetközi jogász az InfoRádiónak elmondta, a következő lépés az, hogy ismertetik Karadziccsal a vádiratot, és megkérdezik, mi arról a véleménye.

Azután lehetősége lesz, hogy a saját védelmére felhozott momentumokat részletesen ismertesse a hágai ügyésszel. Majd megkezdődik az eljárás, ami várhatóan hamarabb befejeződik, mint a Milosevic-féle per, ami évekig tartott, és a vádlott halálával ért véget - emlékeztetett a professzor.

Az időtartam azonban, mint mondta, a bírósági technikától is függ. Nevezetesen attól, hogy a testület mennyi időt szán a tanúk meghallgatására. Az is lehet, hogy elegendőnek tartja csupán a legkézenfekvőbb bizonyítékok alapján elítélni a boszniai szerbek egykori vezetőjét.

Bizonyítékok pedig a professzor szerint roppant mennyiségben állnak rendelkezésre, mivel 13 éve gyűjtik őket. Köztük szép számmal akadnak írásbeli bizonyítékok is, hiszen Bosznia-Hercegovinát az 1995-ös daytoni béke után nemzetközi ellenőrzés alá vonták - hívta fel a figyelmet Valki László.

Meghosszabbíthatják a bíróság mandátumát

Hozzátette, a bíróság szeretné 2010 körül befejezni a működését, de hogy mi fog történni a gyakorlatban, azt nehéz megmondani. Ez attól is függ, hogy Ratko Mladic mikor kerül a bíróság elé. Ha ez később következik be, akkor egyszerűen meghosszabbítják a bíróság tevékenységét - véli a nemzetközi jogász.

Mivel a modern büntetőjog nem teszi lehetővé a halálbüntetést, így életfogytiglani ítélet fenyegeti Karadzicot - mutatott rá a professzor.

Kik ítélkeznek Karadzsic felett?

A hágai nemzetközi törvényszéket, mint alkalmi bíróságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozta létre a boszniai háború kellős közepén. Ekkor már nyilvánvaló volt, ahogy az egykori Jugoszlávia területén súlyos háborús bűnöket követtek el. A nemzetközi közösség felelősségre szerette volna vonni az elkövetőket.

A bíróság joghatósága a volt Jugoszlávia állampolgáraira és az ott 1991 után elkövetett cselekményekre terjed ki.

A bíróság legitimitását megkérdőjelezte az ENSZ némely tagállama, de a BT bármelyik tagállamot utasíthatja, többek között arra is, hogy adja ki a területén tartózkodó háborús bűnösöket.

Az intézmény nem azonos az ENSZ által a második világháború után létrehozott Nemzetközi Bírósággal és a 2002-ben megalakult Nemzetközi Büntetőbírósággal, melyeknek állandó státuszuk van, és a jogkörük is más.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását